SAVLADAJTE TRIPANOFOBIJU: Strah od igle ne bi trebalo da spreči vakcinaciju

Strah od igle - tripanofobija nije retka pojava. Mnogi se ne osećaju prijatno kada se sa tim suočavaju, obuzme ih strah i panika na samu pomisao na iglu.

Posledica tripanofobije može da bude strah od vakcinacije i odbijanje vakcinacije, što navodi na zaključak da bi strah od igle mogao da bude i opasan u doba pandemije.

Na pitanje da li postoji način da se taj strah prevaziđe, odgovor daju klinička psihološkinja Nevena Lovrinčević i Aleksandar Đukanov kod koga je padanje u nesvest gotovo neizostavna pojava pri vađenju krvi.

Uprkos strahu od igle, Đukanov je doneo odluku da se vakciniše i kaže da je medicinsko osoblje pripremljeno na takve situacije.

- Podela na lepši i jači pol, u ovoj situaciji ne važi. Dok sam bio u delu, posebno namenjenom za osobe sa ovim problemom, sa mnom su bila i dva muškarca, koji su bili krupniji od mene, sa istim problemom koji imam i ja. Važno je istaći da tripanofobija ne bira ni pol, ni konstituciju - kaže Đukanov.

To što se njemu dešava, opisao je kao psihološki strah, nešto što se na kraju manifestuje padanjem u nesvest. To mu se dešava još od detinjstva, pre ili nakon vakcinacije ili vađenja krvi, i o tome uvek obavesti medicinsko osoblje za slučaj da mu zatreba pomoć.

On je dodao da ponekad primeti ubrzan rad srca, ali to povezuje sa psihološkim strahom od igle. I odlazak kod stomatologa prati slična situacija, ali se češće dešava pri vađenju krvi.

- Potpuno je normalno da se plašimo igle, ali nije toliko problem u strahu koliko u tome da dopustimo da nas taj strah blokira u određenom ponašanju - kaže Lovrinčević.

Mnogi koji imaju taj strah nisu poput Đukanova, koji se vakcinisao uprkos strahu od igle. Njima se dešava da se potpuno parališu pri pomisli na iglu, ali imaju i strah od lekara. Postavlja se pitanje da li je taj strah urođen ili stečen, najčešće nakon nekog događaja u detinjstvu.

- Teško bi mogli da kažemo da je takav strah urođen, male su šanse za to. Postoje osobe koje su osetljive i njima sve pada teže, postoje i negativna iskustva u detinjstvu, zatim naučeno ponašanje, u smislu reakcije roditelja u takvoj situaciji, takođe može da bude uzrok - kaže psihološkinja, i dodaje da kakva kod da je situacija mi bi trebalo da budemo veći od te negativne emocije.

Ona je objasnila da su, u ovakvim situacijama, fiziološki razlozi često izazvani psihološkim razlozima.

- Ako neku situaciju doživljavamo kao izrazito stresnu, mi našem organizmu dajemo tu informaciju i on pokreće fiziološki mehanizam koji daje simptome poput ubrzanog rada srca. Mislim da je ključna stvar u tome da se ponašamo na određeni način, uprkos tom strahu - kaže Lovrinčević.

U Srbiji oko 10 do 20 odsto stanovništva ima tripanofobiju, kažu iz Instituta za tranfuziju krvi. Pretpostavlja se da ih ima i mnogo više, imajući u vidu da se te osobe ređe usuđuju da posete lekara, pa brojke iz tog razlaga nisu sasvim pouzdane.

U Institutu za tranfuziju krvi, gde ljudu dolaze dobrovoljno kako bi dali krv i nekom tako pomogli, nije redak slučaj da dolazi i do straha od igle, pa se tada dobra volja pretvara u strah.

- Niko od nas ne voli injekcije ili da nas neko bode, ali mi u Institutu za tranfuziju krvi mislimo da je dolazak ovde dobar način da osoba savlada strah, jer tako može da sačuva tri ljudska života. Kada pitate ljude zašto ne daju krv, najčešći odgovor koji dobijamo jeste da se plaše igle. Sa druge strane, transfuzija može zatrebati svakome od nas ili nekom koga poznajemo, pa je zajednički rad na savladavanju tog straha veoma važan - kaže dr Milica Jovičić.

Doktorka Jovičić je dodala da se muškarci češće boje igle nego žene, oni češće i daju krv uprkos strahu koji imaju.

Kako savladati strah od igle?

- Najbolji način za savladavanje straha od igle je postepeno izlaganje. To znači, za početak, posmatranje fotografije na kojoj je igla. Takođe, osoba može da ode u zdravstvenu ustanovu kako bi se postepeno izlagala mirisima, jer i to može da bude problem. Postepeno izlaganje faktorima koji predstavljaju okidač za stres i za strah može da pomogne - objašnjava Lovrinčević i dodaje da strah svakako neće potpuno nestati, već će postati manje dominantan, pa neće biti prepreka da osoba ne ode na vakcinaciju ili kod lekara.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.