ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Hroničan gubitak sna utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Prema nedavno objavljenim rezultatima novog istraživanja, jedna neprespavana noć dovoljna je da poremeti vaše svakodnevno mentalno i fizičko blagostanje, a nekoliko uzastopnih mogu dodatno da povećaju ove negativne uticaje.

- Uzastopni gubitak sna bio je povezan sa smanjenjem pozitivnih emocija, povećanjem negativnih emocija i većom učestalošću ozbiljnosti fizičkih simptoma - rekla je Sumi Li, vodeća autorka studije, objavljene u "Annals of Behavioral Medicine".

Li, docent na Fakultetu za starenje Univerziteta Južne Floride i direktorika Laboratorije za san, stres i zdravlje (STEALTH), proučava san i različite faktore koji na njega utiču u svim populacijama.

Odrasli bi trebalo da spavaju najmanje sedam sati tokom noći, ali svaki treći od njih to ne čini, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Negativni efekti lošeg sna dobro su dokumentovani, a njihova pojava je povezana s većim rizikom od raznih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i demencije, prenosi "Sience Daily".

Dnevni efekti uzastopnog gubitka sna, međutim, nisu bili tako široko istraženi.

Novo istraživanje posebno se fokusira na svakodnevne štetne efekte gubitka sna, koji je definisan kao spavanje manje od šest sati dnevno, i da li postoje kumulativni efekti ponavljanog gubitka sna na dnevno blagostanje.

- Spavanje je bio jedan od nedovoljno priznatih zdravstvenih ishoda, uprkos tome što je san vrlo usko povezan sa toliko različitih zdravstvenih ishoda - rekla je Li.

Istraživanje je ispitivalo dnevnike spavanja u okviru osam uzastopnih dana kod 1.958 odraslih osoba srednjih godina u SAD.

Analiza je otkrila da je gubitak sna i tokom samo jedne noći rezultirao smanjenjem blagostanja, fizički i psihički. Osim toga, sa više uzastopnih noći gubitka sna, posebno nakon tri noći, ti su se efekti pojačali.

- Kada se gubitak sna javlja gotovo svakog dana, što znači hronično, tada naše telo i um više ne mogu to da tolerišu - rekla je Li.

- Istraživanje pokazuje da uzastopni gubitak sna dovodi do nepotpunog oporavka i gomilanja stresa i tako narušava našu svakodnevnu dobrobit - pojasnila je.

Kako se broj uzastopnih dana gubitka sna povećavao, ozbiljnost štetnih fizičkih uticaja, uključujući bolove u telu, gastrointestinalne probleme i respiratorne simptome, poput grlobolje i curenja nosa, takođe se povećala, prema njihovim rezultatima.

Li je rekla da su učesnici osetili najgore fizičke posledice nakon šest uzastopnih dana gubitka sna.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još