MOĆAN ZAČIN: Zdravstvene prednosti karanfilića

Začini često imaju primenu i van kuhinje, a jedan od njih je i karanfilić. Napravljen od osušenih cvetnih pupoljaka drveta Sizigium aromaticum i kao začin ima pozitivan uticaj na naše zdravlje.

Lekovita svojstva karanfilića poznata su vekovima, a sada i moderna nauka podržava neke od tih prednosti. Bilo da ga jedete celog, mlevenog ili kao ekstrakt, svakako će imati pozitivan efekat na zdravlje.

Dobar je za zdravlje kostiju

Kao začin, možda ne biste pomislili da karanfilić ima mnogo toga da ponudi u smislu hranljivih materija, ali zapravo je prepun mangana koji je važan za izgradnju kostiju.

Samo jedna kašičica karanfilića sadrži preko 50 odsto dnevnog nivoa unosa koje preporučuje FDA.

Mangan je mineral koji je, zajedno sa kalcijumom, ključan za formiranje i gustinu kostiju. Takođe igra važnu ulogu u aktivaciji enzima, što pomaže u podržavanju metabolizma, zarastanju rana i proizvodnji neurotransmitera.

Može privremeno da ublaži zubobolju

Još u 13 veku karanfilić se koristio za lečenje zubobolje zbog svog aktivnog jedinjenja eugenola, koji ima analgetska svojstva, odnosno može da ublažava bol.

U randomiziranoj, kontrolisanoj studiji iz 2015. godine, pacijenti koji su koristili pastu na bazi eugenola, nakon stomatoloških intervencija, doživeli su manje bola, upale i infekcije od pacijenata koji su koristili tipično lokalno sredstvo za ublažavanje bolova ili nisu ništa koristili.

Takođe je otkriveno da karanfilić pomaže i kod gingivitisa.

Utiče na nivo šećera u krvi

Studije na miševima ukazuju na to da karanfilić može da prouzrokuje niži nivo glukoze u krvi kod onih koji su dijabetičari. I dok je istraživanje na ljudima još preliminarno, obećavajuće je.

U jednoj maloj studiji na 36 osoba sa dijabetesom tipa 2, jedan do tri grama karanfilića dnevno tokom 30 dana bilo je dovoljno da im pomogne u upravljanju faktorima rizika, uključujući nivo glukoze i triglicerida i LDL holesterola.

U drugom preliminarnom ispitivanju objavljenom u "BMC Complementary and Alternative Medicine" 2019. godine, zdrave odrasle osobe koje su dobile ekstrakt karanfilića uvidele su da im pomaže u održavanju uravnoteženog nivoa glukoze u krvi. Istraživači veruju da je to možda posledica mangana koji ima ulogu u proizvodnji insulina.

Bogat je antioksidansima

Kada pomislite na antioksidante, verovatno pomislite na borovnice, crnu čokoladu ili crno vino. Ali da li ste znali da su začini zapravo jedan od najboljih izvora antioksidanata?

Na rang listi prvih 100 najbogatijih izvora polifenola i antioksidanasa, začini su bili grupa namirnica koja je imala najviše stavki, a karanfilić je visoko pozicioniran, nadmašujući borovnice sa više od 30 puta većom koncentracijom antioksidanata.

Antioksidansi su važni u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu da razgrade ćelije i ostave ih podložnima hroničnim bolestima, neurodegenerativnim poremećajima i drugim znacima starenja.

U laboratorijskim studijama pokazano je da antioksidativna svojstva ekstrakta karanfilića usporavaju rast određenih tumora, mada je potrebno još istraživanja da bi se to potvrdilo.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još