DELOTVORNO U LEČENJU VLASI: Ovseno ulje i nega kose

Možda do sada niste ni čuli za ovseno ulje? Saznajte više u tekstu koji sledi.

Već neko vreme, ovseno ulje postaje sve popularnije u kozmetici, a naročito prilikom nege kose. Naime, ovo ulje pokazalo se delotvornom u lečenju mnogobrojnih problema vlasi i skalpa. Saznajte o čemu je reč.

Ovseno ulje i nega kose – kako ovo ulje deluje?

Ovseno ulje pokazalo se delotvornim u umirenju iritacija kože glave. Uz to, hidrira kosu, te je čini sjajnijom i elastičnijom.

Ono što je najbolja stvar jeste što se ovo ulje može koristiti za bilo koji tip kose (od kovrdžave, preko suve do oštećene).

Negativna strana jeste što je ulje poprilično postojano i masno, pa se savetuje da ipak operete kosu nakon korišćenja.

Napomena: Osobe osetljive na ovas i, generalno, na žitarice, ne bi trebalo da ga koriste.

Kako ovseno ulje pomaže u zdravlju kose?

Zahvaljujući mnogobrojnim hranljivim sastojcima poput esencijalnih masnih kiselina, vitamina E i antioksidanata, ovo ulje sprečava kožna oboljenja glave, poput ekcema i osipa, hrani kosu i čini je jačom, mekšom i zdravijom.

Uz to, hidrira i skalp, umanjuje perut, iritacije i upale kože, kao i suvoću kože glave. Ovseno ulje utiče i na brži rast kose, zahvaljujući masnim kiselinama.

Kako se koristi ovseno ulje?

Najbolji način jeste da ga koristite u vidu maske. Zagrejte ulje na sobnoj temperaturi i umasirajte u kožu glave i dužinom cele kose. Ostavite da deluje što duže, pa isperite blagim šamponom i mlakom vodom.

Ovo ulje možete pomešati i sa šamponom i/ili balzamom koje i inače koristite.

Isto tako, ulje može da posluži i pri stilizovanju kose (naročito pri oblikovanju lokni kod dama prirodno kovrdžave kose).

Pored toga, ulje može da bude sastavni deo i redovne maske za kosu koju koristite.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još