DVODNEVNI SKUP U BEOGRADU: Samit nesvrstanih povećao ugled i autoritet Srbije u svetu

Skup nesvrstanih zemalja koji se održava u Beogradu povodom 60. godišnjice tog pokreta, povećao je ugled i autoritet Srbije u svetu, izjavio je za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dobre organizacije skupa i dodao da su svi ministri spoljnih poslova koji su se obraćali imali samo reči hvale za Srbiju i za način kako je organizovala ovu značajnu manifestaciju.

Kako je rekao, to nas dodatno uverava da ma koliko nešto bilo teško u organizaciji da se na kraju isplati, jer doprinosi povećanu ugleda i autoriteta Srbije u međunarodnoj areni.

Starović dodaje da se u okviru dvodnevnog skupa održava više stotina bilateralnih sastanaka.

Foto: Goran Zlatković

Napomenuo je da je diplomatija delatnost za koju je neophodan fizički kontakt i da je diplomatija zbog toga trpela u poslednjih godinu i po dana, usled pandemije koronavirusa.

Starović je kazao da je u Beograd došlo više od 40 ministara spoljnih poslova i da su mnogi od njih jedva čekali da se sretnu sa svojim kolegama sa raznih meridijana širom sveta i razmene mišljenje.

- To je i najvažnija funkcija ove konferencije, uz sve ostalo što se tiče sećanja i davanja počasti osnivačima Pokreta nesvrstanih zemalja. Imamo priliku da u brojnim bilateralnim susretima kako predsednika tako i drugih zvaničnika ponovo potvridmo principe naše spoljne politike i da zadobijemo podršku naših starih prijatelja, ali i da steknemo neke nove prijatelje koje do sada nismo imali - naveo je on, javlja Tanjug.

Dodao je da je u toku pauza, tokom koje je planirano proširivanje Parka prijateljstva, sadnjom 60 novih stabala koja simbolizuju 60 godina pokreta, a da će konferencija biti nastavljena od 16.45 sati obraćanjem ministara spoljnih poslova.

Izvor: Politika/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još