NE GLEDAJTE "TOMU" NA TABLETU ILI TELEFONU: Dragan Bjelogrlić oglasio se povodom neovlašćenog deljenja filma na internetu

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić apelovao je na javnost da se njegov film "Toma" ne gleda na kompjuteru, tabletu ili telefonu, jer to nije isto kao gledanje filma u bioskopu i napomenuo da su oni koji su delili link ka filmu naneli štetu ne samo onima koji su želeli da ga pogledaju na velikom ekranu, već i ljudima koji su na na njemu radili.

- Niko ne zna ko je zapravo bio Toma Zdravković, i ja nisam imao tu ideju da prenesem samu njegovu ličnost kroz film. Ja sam više tragajući za njegovom dušom pronašao svoju, a onda sam možda i svim ljudima koji sada gledaju film na neki način pomogao da pronađu svoju dušu - izjavio je Bjelogrlić tokom gostovanja u emisiji "Uhvati dan" na Radio Beogradu 1.

Imajući u vidu aktuelna dešavanja u vezi sa piraterijom u kinematografiji, Bjelogrlić je napomenuo da je to jednostavno nešto što postoji u toj industriji i da se on i ranije susretao s tim.

Po njegovim rečima, "ne postoji u svesti naših ljudi da je deljenje snimaka koji su nečije autorsko delo, koji njima ne pripada, vrsta klasične krađe, pa čak i zločina".

On dodaje i da su oni koji su na internetu podelili film time naneli štetu ne samo ljudima koji su radili na filmu, već i onima koji su "Tomu" želeli da odgledaju u bisokopu jer "nije isto odgledati film na kompjuteru, tabletu ili, ne daj Bože, telefonu".

Tokom poslednjih nekoliko dana, po uočavanju neovlašćenog deljenja više stotina linkova na kojima se nalazi film "Toma", produkcijske kuće "MinaCord" i "CobraFilm" su kao vlasnici autorskih prava prijavili sve Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova.

Obaveštena je i Antipiratska agencija Srbije (SAPA), a njeni predstavnici naveli su da "po krivičnom zakoniku Republike Srbije, kao i zemalja u regionu, svaki vid objavljivanja ili deljenja autorskog dela spada u kršenje autorskih i srodnih prava, te da svako ko se bavi ovakvim delatnostima nosi punu krivičnu i materijalnu odgovornost za nastalu štetu. "

Svi uočeni korisnici koji su neovlašćeno delili film obavešteni su da će, ukoliko sa svojih naloga ne uklone sporni materijal, protiv njih biti pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal, a koja će se odnositi na direktnu umešanost u neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava, kao i materijalnu nadoknadu za štetu nanetu delovanjem.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Nova S-Printscreen/Youtube

Pogledajte još