SVAKA IMA SVOJU ULOGU: Dnevna i noćna krema - zašto su nam potrebne obe?

Od krema za lice koje koristimo očekujemo zaista mnogo – da hidriraju našu kožu, posvetljuju je, matiraju, učvršćuju, daju sjaj... I spisak se nastavlja, ali još uvek mnogi pružaju otpor kremama za dan i noć.

Mišljenja su podeljena. Postoje oni koji tvrde da je korišćenje iste kreme za dan i noć savršeno rešenje za uštedu i oni koji upozoravaju da je reč o potpuno drugačijim sastojcima koji imaju drugačije benefite po našu kožu.

Istina je takva da dobra dnevna krema sadrži zaštitu od štetnih UV zraka, te da štiti kožu od štetnih spoljnih uticaja (izduvnih gasova, prašine i sl.). Uz to, sadrži antioksidanse, čuva lipide i može se upotrebiti i kao podloga za mejkap. S druge strane, krema koja se na kožu lica nanosi noću omogućuje regeneraciju kože i "popravlja" štetu nastalu tokom dnevnog izlaganja štetnim spoljnim uticajima.

S obzirom na to da je noćna krema, u većini slučajeva, bogatije teksture od dnevne, a u nekima čak ima i anti age učinak, vraća elastičnost i smanjuje pojavu bora, njena je tekstura preteška za dan. Koža se tokom noći oporavlja i potrebna joj je jača, dodatna nega za razliku od one tokom dana.

Zapravo, celo telo drugačije funkcioniše tokom dana i noći, pa ne čudi i da koža, kao naš najveći organ, ima različite funkcije danju i noću. Dok danju, naime, ulaže više energije na zaštitu od stresa i drugih štetnih faktora. Zbog toga dnevna krema povećava elastičnost i otpornost kože, a noću je krema hrani i obnavlja.

Zaključak je da su nam ipak potrebne obe kreme, ukoliko želimo lepu, elastičnu i zdravu kožu lica.

Izvor: Ljepotaizdravlje.hr/Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još