Bez viza u EU 2009. godine

Politički sporazum koji je Evropska unija ponudila Srbiji prvi je dokument u kome se eksplicitno pominje članstvo Srbije u Uniji, izjavio je juče u Beogradu potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini. 

- Pozvali smo Srbiju da s nama potpiše sporazum u okviru koga ćemo pričati o članstvu Srbije u EU - rekao je Fratini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Potpredsednik Evropske komisije istakao je da to znači da je Unija otvorila i vrata i prozore za Srbiju, ali da je na narodu Srbije da pokaže da li želi da uđe. 

Prema njegovim rečima, vize za građane Srbije najverovatnije će biti ukinute do 2009. godine, odnosno onda kada se steknu svi neophodni uslovi. 

- Veoma cenim napore koje predsednik Tadić ulaže u evropsku budućnost Srbije - rekao je Fratini, dodajući da će mogućnosti koje članstvo u EU pruža učiniti Srbiju snažnijom. 

- Verujem da je budućnost Srbije u EU i lično sam došao da tu poruku prenesem predsedniku Tadiću i svim građanima Srbije - rekao je Ftatini. 

- Nakon poruke EU da je Srbija dobrodošla u članstvo Unije započeli smo razgovore o ukidanju viza, čime se otvaraju mnoge konkretne mogućnosti za građane Srbije - rekao je predsednik Tadić. Srbija, braneći svoj teritorijalni integritet, ostaje privržena Evropskoj uniji, naglasio je Tadić. 

Potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić otvoriće večeras u Beogradu dijalog o ukidanju viza za građane Srbije za putovanja u zemlje Evropske unije.

("Pregled")

Pogledajte još