VREME JE ZA PROMENU DNEVNE RUTINE: Uz nekoliko delotvornih saveta pobedite jesenji bluz

Važna činjenica: naše telo ima različite potrebe tokom svakog godišnjeg doba. Kada je u pitanju bolje raspoloženje, sunčanje, kupanje ili koktel na plaži u oktobru nam nikako nisu pristupačni kao u julu. Ono što nas leti čini srećnim, razume se, nas ne može usrećiti dolaskom jeseni.

Isto tako, poboljšanje raspoloženja ponekad nije jednostavno. Zato je važno usvojiti rutinu brige o sebi kako bismo bili srećniji i zdraviji dok se godišnja doba menjaju.

Sreća je jedan od najvažnijih činilaca zdravlja, pa vam zato u nastavku predstavljamo male i jednostavne savete koji vam mogu pomoći da se osećate barem malo srećnije, a samim tim i zdravije.

Pobedite jesenji bluz

Mnogima se s dolaskom jeseni desi pad raspoloženja, pa i depresivne epizode. To je čuveni "jesenji bluz". U nastavku teksta saznajte kako da ga ublažite.

Neka boravak u prirodi postane deo vaše dnevne rutine

Boravak u prirodi ima blagotvorno dejstvo i na naše telo i na naš um. Uz to, boravak u prirodi tokom početka jeseni razbuđuje čula. Mirisi, boje i ukusi mogu i te kako da nas usreće. Stoga, svaki slobodan trenutak iskoristite da boravite napolju, bilo u parku, kraj reke ili u šumi. I upijajte sve te čari jeseni.

Postavite cilj

Jesenje odluke su mnogo bolje od novogodišnjih. Setite se da kada ste bili klinci kako je septembar imao posebno značenje (početak škole). Čak i ako vam danas jesen ne znači toliko kao nekada, i dalje možete da stvorite osećaj novine i da date sebi obećanje. Bilo da je u pitanju početak vežbanja, zdraviji način ishrane, briga o sebi i/ili drugima... Donesite nove odluke i ubrzo ćete stvoriti osećaj postignuća, a samim tim, bićete srećniji.

Budite fizički aktivni

Iako se vreme napolju menja i imate manje energije, to ne znači da treba da se zapustite. Krenite na neki vid rekreacije, bilo na treninge, u teretanu, šetnju ili vožnju biciklom. Fizička aktivnost ima toliko benefita po naše telo i um. Ubrzo ćete ih i sami osetiti.

Vežbajte "mindfulness" na dnevnom svetlu

Kako nam stiže jesen, tako dani postaju kraći, a mnogi od nas počinju da pate od sezonskog afektivnog poremećaja. Letargija, manjak energije i pospanost posledica su manjeg izlaganja dnevnoj svetlosti. Stoga, obećajte sebi da ćete što više vremena provoditi upravo na dnevnom svetlu. A dok to činite, posebno ukoliko ima sunca, pobrinite se da budete svesni sunčeve svetlosti i da uživate u njoj. Fokusirajte se, osetite toplinu sunčevih zraka na licu i telu. Upijajte svaki tračak dnevne svetlosti.

Moj dom – moja sloboda

Kako više vremena provodimo unutra, potrudite se da vaš dom bude prijatan i da se u njemu osećate dobro. Rešite se nepotrebnih stvari, haosa, nagomilane odeće i sudova. Neka svaki ulazak u dom bude ulazak u vašu oazu mira. Opustite se, upalite mirisnu sveću i ispijte šoljicu čaja. Obaveze mogu i da sačekaju.

Jedite šta vam telo traži

Prebacite se na toplija i mirisnija jela. Razbudite čula jabukama, cimetom, bundevama, kestenom i čajevima. Jesen nam donosi toliko plodova prirode koji su i ukusni i zdravi.

Zakažite nešto čemu ćete se radovati

Nije teško zapasti u rutinu i ubrzo, svaki dan nam bude "dan mrmota", a naročito tokom radne nedelje. Kako biste to sprečili, svakog vikenda organizujte nešto što vas raduje. I neka vam to bude motivacija za ostatak nedelje.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još