Otvoren festival nacionalnih kuhinja “Taste of Planet” - Posetioci uživali u tradicionalnim specijalitetima Srbije

Udruženje građana The Best Fest u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za privredu organizuje Festival nacionalne kuhinje „Taste of Planet“ koji se održava u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a, u periodu od 15. do 23. oktobra.

I ove godine, svi posetioci će, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovati ceo svet a usput se i upoznati sa turističkom ponudom zemalja koje budu gosti našeg festivala.

Do 23. oktobra, tokom osam dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se preko 10 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana na platou ispred Spensa besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Festival su danas, svečanim obraćanjem otvorili dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i Dragan Milić, direktor Sportsko - poslovnog centra Vojvodina.

- Ovakve manifestacije su veoma važne, i bez obzira što se ćevapi u našem okruženju zovu na jedan čudan način, mi ih doživljavamo isključivo kao svoje i tako ćemo ih doživljavati, posedbno u vremenu kada ne možemo slobodno da putujemo, jer je veza sa drugim zemljama sveta veoma važna. Preko hiljadu različitih manifestacija je održano tokom leta širom Vojvodine. Pokrajinska vlada je izdvojila preko 70 miliona za poršku velikim i malim manifestacijama. Posebno se zahvaljujem i upravi Spensa što su i ove godine podržali festival i omogućili da se održi, te da na ovaj način svi zajedno pokažemo svetu koliko je Srbija ukusna i najlepša na svetu - rekao je Ivanišević.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sve prisutne mogu danas da pozdravim i poželim im dobrodošlicu u JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina", raskrsnicu puteva kroz koju su godinama prolazili Novosađani i gosti našeg grada. Ove godine SPENS slavi jubilej, 40 godina od otvaranja, i u svojoj istoriji ima organizvane brojne značajne, pre svega, sportske događaje. Usled pandemije koronavirusa, otkazane su mnoge manifestacije, ali se nadamo da će upravo ova koju dana sotvaramo biti korak napred i prva u nizu mnogih koje smo za budući period dogovorili. Takođe, nadamo se da ćemo u godinama koje su tek pred nama brojne manifestacije preseliti na upravo ovo mesto, plato ispred SPENS-a, te da će ono postati novo mesto dešavanja u gradu Novom Sadu - saopštio je Milić.

Današnji program bio je upriličen nastupom kulturno-umetničkog društva "Folklorika" iz Novog Sada koji su se predstavili kraćim kulturno-umetničkim programom pod nazivom "Vesela je Srbadija", kao i degustacijom tradicionalnih jela Srbije. 

Udruženje „Folklorika“ osnovano je u Novom Sadu na Međunarodni dan mladih 12. avgusta 2016. godine, sa ciljem da afirmiše decu i mlade za narodno stvaralaštvo i tradiciju. Udruženje broji oko 80 članova koji se okupljaju u okviru pet folklornih ansambala. Najmlađi ansambl je "Folklorna azbuka za decu" uzrasta od 3 do 6 godina, a najstariji "Rekreativni folklorni ansambl" u kojem se druže veterani koji žele da nauče da igraju ili su nekad igrali.

Mnogi tvrde da se u Srbiji “dobro jede”. Tu su domaće supe, čorbe, jela od povrća, testa, mesa ali i neodoljivi slatki deserti. Srpska tradicionalna kuhinja obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili ovuda i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ova fuzija različitih uticaja rezultirala je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti.

Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, za koju bi se grubo moglo reći da je kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.

Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture,  a ovog puta, posetioci festivala degustirali su ćevape, ajvar i kajmak.

U srpskim selima kuhinja se nazivala još i „kuća“, a centralni deo je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cela porodica.

Specijaliteti koje morate probati u Srbiji: burek, gibanica, meso sa roštilja, pečenje, Karađorđeva šnicla, sarma, gulaš, đuveč, musaka, mućkalica, čvarci, kajmak, pršuta, kiselo mleko.

Ispijanje kafe je vekovna tradicija u Srbiji, pa stoga ne propustite domaću kafu uz baklavu, vanilice ili rahat lokum, dok će vam ljubazni domaćini u svojim domovima najpre ponuditi slatko i vodu.

Za nacionalno voće se u Srbiji smatra šljiva od koje se pravi nadaleko čuvena rakija - šljivovica, koja je na neki način postala jedan od simbola Srbije. Nemojte otići iz Srbije, a da ne popijete bar jednu.

Za mnoge specijalitete srpske nacionalne kuhinje ne postoji korektna reč u rečnicima stranih jezika a ni ukus sa kojim se mogu uporediti. Stoga je najbolje doći i isprobati ih.

Pogledajte još