Traže novi uvoz polovnjaka

Uputstvo za prekogranični promet korišćenih guma za motorna vozila, koje je zaustavilo uvoz i preradu korišćenih guma jer su svrstane u opasan otpad, mora hitno da bude promenjeno, jer je praktično zaustavilo proizvodnju.

Proizvođači protektiranih guma zatražiće od Ministarstva za zaštitu životne sredine da im dozvoli ponovni uvoz polovnih guma, koje im služe kao osnova za proizvodnju, saopšteno je juče u Privrednoj komori Srbije (PKS). Na sastanku Grupacije proizvođača korišćenih guma u PKS ocenjeno je da uputstvo za prekogranični promet korišćenih guma za motorna vozila, koje je Ministarstvo za zaštitu životne sredine donelo u decembru prošle godine, a koje je zaustavilo uvoz i preradu korišćenih guma jer su svrstane u opasan otpad, mora hitno da bude promenjeno, pošto je praktično zaustavilo proizvodnju u privatnim preduzećima i radnjama za protektiranje guma. 

Gumari će ovom ministarstvu uputiti zahtev da se vrati na snagu verzija od pre 20. decembra, koja registrovanim firmama za protektiranje omogućava da dobiu dozvole za uvoz određenih količina upotrebljenih guma koje im služe kao sirovina. Zahtevi za uvoz polovnih guma za ovu godinu podneti su ministarstvu pre tri ili četiri meseca, ali do sada nijedna dozvola nije izdata. Proizvođači protektiranih guma tvrde da su poslednjih godina znatno smanjene količine uvezenih polovnih guma, te da se one uvoze samo namenski, za preradu, uz strogo poštovanje ekoloških standarda, zbog čega smatraju da odluka nadležnog ministarstva nije korektna. Tim pre što bez uvoza nema ni proizvodnje, jer na domaćem tržištu ne postoje kvalitetne polovne gume koje bi poslužile kao osnova za protektiranje. 

Prema podacima PKS-a, prošle godine je uvezeno oko 105.000 upotrebljavanih guma, pretežno za putničke automobile spremne za protektiranje, vrednih 390.000 dolara, dok je 2001. godina uvoz iznosio više od milion polovnih guma. Stana Bjelović iz Agencije za recikliranje rekla je da je prošle godine izdato 10 uvoznih dozvola, kojim je tražen uvoz 157.700 komada, ali je realizovana količina od samo 45.616 polovnih guma. Neki od proizvođača ukazali su da im se celokupna proizvodnja oslanja na uvoz, jer domaće upotrebljavane gume ne mogu da se koriste, pošto su naši putevi veoma loši i one su suviše pohabane. U PKS-u je predloženo da država ubuduće proveri ko se sve bavi tim poslom i da li ima uslove za protektiranje, pa da izdaju rešenja i, u skladu s tim, i dozvole za uvoz.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.