Lipa traži smenu Rupela

LJUBLJANA, 31. januar 2008. (FoNet) - Opoziciona poslanička grupa Lipa u slovenačkom parlamentu zatražila je od predsednika vlade Janeza Janše da odmah smeni ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela.

Poslanici su ocenili da poslednji događaji u okviru ministarstva spoljnih poslova o tajnom dogovaranju s vladom SAD, ruše ugled i kredibilitet države u domačoj i međunarodnoj javnosti i ozbiljno narušavaju slovenački nacionalni identitet, samostalnost i suverenost.

Ostavka političkog direktora ministarstva Mitje Drobniča, po mišljenju opzicionih poslanika, samo zamagljuje težinu akta i odgovornost Rupela, pa i i premijera.

Prošle nedelje mediji su objavili internu zabelešku razgovora Drobniča s vrhom američke diplomatije. Amerikanci su u razgovoru između ostalog, od Slovenije zahtijevali da prva prizna nezavisnost Kosova. Dokument nije nosio oznaku poverljivosti.

Objavljivanje dokumenta izazvalo je buru reagiranja u Sloveniji i inostranstvu. Zbog njegovog objavljivanja povedena je i istragu u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova, koja nastoji da utvrdi ko je bio "duboko grlo" i zabilešku dao novinarima.

Pogledajte još