Digitalizacija građe Kinoteke

BEOGRAD, 31. januar 2008. (FoNet) - Projektom digitalizacije arhivske filmske građe „Jugoslovenske kinoteke“, koji finansira Evropska unija, biće sačuvano neprocenjivo kulturno nasleđe, izjavio je program menadžer Evropske agencije za rekonstrukciju u Beogradu, Benoa Hambukers.

Projektom je predviđeno kompletne filmske građe "Kinoteke“ koju sačinjava blizu 100.000 filmova i video-zapisa od kojih su neki stariji i više od sto godina, navodi se u saopštenju Evropske agencije za rekonstrukciju u Beogradu.

Pored filmova, na medije poput diskova i DVD nosača biće prebačeno celokupno kulturno-umetničko nasleđe „Kinoteke“ – posteri, fotografije, katalozi.

U saopštenju se podseća da je „Kinoteka“ jedan od pet najbogatijih filmskih arhiva u Evropi i u njoj se čuva najraznovrsnija filmska građa autora iz celog sveta.

„Digitalizacijom filmskog arhiva dobićemo neprocenjivio kulturno nasleđe kao deo evropskog nasleđa u savremenim formatima koje ćemo moći lako da razvrstavamo i emitujemo kao i da globalno pristupamo ovoj velikoj bazi video-memorije naše civilizacije“, izjavio je Hambukers.

Digitalizacija donosi „Kinoteci“ priliku da sačuva video-nasleđe, da obezbedi stvaranje elektronske baze podataka, budući pristup arhivi preko interneta i daleko veću mogućnost eksploatacije video-materijala od strane elektronskih medija, istraživača i poklonika filmske umetnosti.

Na digitalizaciji građe „Kinoteke“, radiće domaći i strani stručnjaci, a u budžet predviđen projektom uračunata je i nabavka najsavremenije opreme za digitalizaciju.

Novac koji je EAR obezbedila za digitalizaciju „Kinoteke“ potiče iz posebnog programa za pomoć medijima u Srbiji, kojima je od 2000. godine do danas obezbeđeno 17 miliona evra nepovratne pomoći.

Evropska unija, preko Evropske agencije za rekonstrukciju od 2000. godine do danas, obezbedila je 1,3 milijardi evra donacija kao pomoć u realizaciji projekata koji Srbiji obezbeđuju napredak na putu evropskih integracija, podseća se u saopštenju Evropske agencije za rekonstrukciju u Beogradu.

Pogledajte još