U "Dnevnik holdingu" traže privatizaciju

Članovi Sindikata zaposlenih u "Dnevnik holdingu" protestovali su juče ispred zgrade Izvršnog veća Vojvodine, tražeći da se ubrza privatizacija i da radnici dobiju pravo na besplatne akcije. Sindikalcima je nakon protesta pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić, koji ih je primio, rekao da je prava adresa za izražavanje protesta Agencija za privatizaciju, a ne Izvršno veće Vojvodine. Đurić je rekao da pokrajina podržava inicijativu da radnici imaju prava na 15 odsto besplatnih akcija. Javni poziv za prodaju 84 odsto ukupnog kapitala preduzeća "Dnevnik holding a.d." stavljen je van snage početkom decembra prošle godine, saopštila je tada Agencija za privatizaciju. Kako je tada objašnjeno, na taj način je tender za prodaju "Dnevnik holdinga", objavljen 5. i 25. maja ove godine, stavljen van snage. 

Zamenik direktora "Dnevnik holdinga" Milenko Peričin rekao je tada agenciji Beta da je razlog za obustavu tendera "formalne prirode". 

- Pojavile su se neke formalne smetnje, pa tender mora da se raspiše ponovo, pod novim uslovima - rekao je Peričin. Objasnio je da se "smetnje" odnose na 15 odsto besplatnih akcija koje treba da budu podeljene radnicima, a što je pod sadašnjim zakonskim uslovima "neizvodljivo". "Dnevnik holding" je akcionarsko društvo u kojem Autonomna pokrajina Vojvodina ima 52 odsto kapitala, a Republika Srbija 48 odsto. Kompanija je postala akcionarsko društvo 2002. godine, odlukom Skupštine Vojvodine. 

"Dnevnik holding" ima 100 odsto akcija u preduzeću "Poljoprivrednik", kao i u zavisnim društvima "Novine i časopisi", "Štamparija" i "Promet". U kompaniji "Dnevnik Vojvodina Press" udeo "Dnevnik holdinga" je 45 odsto, a nemačkog "Vaca" 55 odsto. U "Dnevnik holdingu" ima i 30 odsto učešća u vlasništvu u prodajnom društvu "Futura plus". U Novom Sadu "Dnevnik  holding" poseduje poslovnu zgradu od 10 spratova, ukupne površine 4.000 kvadratnih metara, zatim zgradu štamparije od 6.000 kvadrata i montažnu halu od 379 metara kvadratnih. "Dnevnik holding" je suvlasnik 12 odsto prostora u poslovnom centru "Radnički univerzitet" u izgradnji i u perspektivi bi trebalo da ima još oko 600 kvadratnih metara prostora. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još