OSAM ZLATNIH PRAVILA: Kako da održavate džempere?

Kako da održavate džempere tokom jesenjih i zimskih meseci otkrivamo vam u nastavku.

Da bi naši omiljeni džemperi dugo bili s nama, potrebno je pravilno ih održavati. Otkrivamo 8 zlatnih pravila, koja će vašim omiljenim komadima znatno produžiti životni vek.

Kako da održavate džempere?

Sprečite ućebavanje

Svaki džemper vremenom počne da se "ućebava". Grudvice se uglavnom skupljaju oko laktova, ispod pazuha i na rukavima. Ali postoji lak način kada da ih uklonite. Zategnite ućebanu stranu džempera i brijačem pređite preko grudvica. Nemojte ih čupati i vući, jer će se džemper rašiti.

Rešenje za izvučenu nit

Izvučenu nit, odnosno vunu, lako možemo popraviti i tako sprečiti paranje džempera. Zahvatite izvučenu nit iglom za kukičanje i pažljivo provucite končić. Zatim, okrenite džemper naopačke i provučeni končić vežite u čvor.

Redovno čišćenje

Bilo da je džemper od vune, konca ili kašmira, materijali za džempere predstavljaju magnet za prašinu, nečistoću, perut i dlake. Da biste očistili džemper, koristite mekanu četku za bebe ili mekanu četkicu za zube. Očetkajte ceo džemper, od kragne, preko rukava, do ranfle.

Kako se peru džemperi

Pranje džempera ne mora biti naporno. Većinu možemo prati u mašini, na programu za ručno pranje. A ukoliko baš želite da ih ručno operete, potopite ih u hladnu vodu i dodajte prašak za veš. Ostavite potopljeno 30 minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Nežno iscedite džemper, umotajte ga u peškir. Posle nekoliko minuta suv peškir prebacite preko stolice, pa zatim prebacite džemper. Napomena: bolje je džempere sušiti na ovaj način, jer na sušilici mogu da se rastegnu.

Savet plus: džemperi od kašmira i pamuka trebalo bi da se peru nakon dva do tri nošenja, a oni od vune i poliestera nakon pet nošenja. Obratite pažnju i na etiketu. Na nekim džemperima stoji napomena da treba da se čiste isključivo hemijski, pa poslušajte uputstvo.

Kako produžiti period između dva pranja?

Ovo možete uraditi tako što ćete ispod džempera nositi majicu. Ona će biti barijera između prirodne masnoće kože, dezodoransa, znoja i neprijatnih mirisa.

Ogrubeli džemperi

Da bi džemper ponovo bio mekan i udoban, pokušajte da dodate pola šolje balzama za kosu u omekšivač prilikom pranja u mašini.

Odlaganje džempera

Nemojte kačiti džempere na vešalice, jer će se istegliti i rizikujete da se izvuče nit. Slažite ih na police, na ravnu površinu.

Pakovanje nakon zime

Kada nam džemperi više ne budu potrebni, operite ih i čiste ih upakujte u kese za odeću. Savet plus: dodajte u kesu paketić lavande.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još