SIROVI ILI POTOPLJENI U VODU: Koji je zdraviji način konzumiranja badema?

Iako nije štetno konzumiranje suvih badema, mnogi ljudi ih potapaju u vodu i ljušte pre upotrebe. Da li su takvi bademi zapravo bolji, i da li nude dodatne zdravstvene prednosti?

Ispitivanja pokazuju da su bademi koji se pre upotrebe potapaju u vodu bolji od sirovih, a razloga za to je nekoliko.

Prednosti badema

Bademi su prepuni hranjivih supstanci i izvrstan su izvor vlakana, belančevina, vitamina E, magnezijuma, mangana, bakra, fosfora i mnogih drugih korisnih sastojaka.

Svi ti nutrijenti pomažu kod gubitka kilograma, poboljšavaju zdravlje kostiju, raspoloženje i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Bademi povećavaju nivo antioksidansa u telu, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju protok krvi.

Ako uživate u redovnom grickanju ove vredne namirnice, potrudite se da je dan ranije potopite u vodu i oljuštite.

Potapanje badema u vodu poboljšava njihovo varenje

Takvi bademi se lakše i bolje vare od sirovih ili pečenih. Sve što je natopljeno vodom lako je za žvakanje i lakše se vari.

Bolje korišćenje nutrijenata

Dostupnost hranjivih supstanci iz badema povećava se kad se potope u vodu, a antioksidansi i prednosti vlakana se povećavaju. Potapanjem se uklanjaju i nečistoće koje mogu da spreče apsorpciju određenih hranjivih supstanci.

Pospešuje gubitak kilograma

Bademi potopljeni u vodu oslobađaju enzime poput lipaze, koji pojačavaju metabolizam i pomažu kod gubitka kilograma. Zbog toga, ako imate u planu gubitak kilograma, preporučuje se da bademe uzimate uz obroke.

Uklanja fitinsku kiselinu

Kad bademe ne potapate u vodu, u njima se zadržava fitinska kiselina, koja za sebe veže neke od nutrijenata, sprečavajući njihovu apsorpciju u organizmu.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još