POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju i da su legitimne mere prevencije u suzbijanju širenja koronavirusa.

- Često su me pitali da li se ovde radi o nekoj pozitivnoj diskriminaciji. Diskriminacija je diskriminacija, ona je štetna društvena pojava i zabranjena je zakonom. Ovde se ne radi ni o pozitivnoj ni o negativnoj diskriminaciji - rekla je poverenica.

Kako kaže, država ima legitimno pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja stanovništva, u ovom slučaju se radi o velikoj urgoženosti svih nas od širenja virusa, ta borba i dalje traje, kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite - tako su i ograničenja kretanja ili zahtevanja posebnih ulazaka u zatvorene objekte - legitimne.

- Da li su one dovoljne, ja u ovom trenutku ne znam, to je pitanje za stručnjake, virusologe, epidemiologe - kaže Jankovićeva.

Mogu se desiti pojedinačni slučajevi diskriminacije

Možemo da kažemo sa pravnog stanovišta da ako postoji obaveza države da nam pruži zdravstvenu zaštitu, a kada se radi o javnom zdravlju i specifičnim bolestima koje zahtevaju dostizanje kolektivnog imuniteta - ima pravo da uvodi ovakve mere.

- Imamo ljude koji ne mogu da prime vakcinu, koji su kontraindikovani, mogu se desiti pojedinačni slučajevi diskriminacije, u tom slučaju građani mogu da nam se obrate - bitno je da ne stvaramo priču o tome da se radi o diskriminaciji - kaže ona.

- Država mora da preduzima mere, nećemo valjda da večno živimo u strahu, krajnje je vreme da sprovodimo sve mere. Verujem da ćemo morati ići na restriktivnije mere, bitno je da su te mere srazmerne, razumne, proporcionalne - kaže Jankovićeva.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još