EKSPERTI SAVETUJU: Kako da odaberete pravi tip ulja za svoje kovrdže?

Kovrdže plus ulje za kosu savršena su kombinacija, ali ne bilo koje! Eksperti su saglasni da tip kovrdža treba da bude reper za odabir onog pravog.

Prečesta i neadekvatna upotreba preparata za negu kose može da donese više štete nego koristi. Eksperti kažu da žene, posebno one s kovrdžavom kosom, često greše kada je izbor adekvatog ulja u pitanju. A da se to ne bi dešavalo, otkrivaju vam na šta posebno treba da obratite pažnju pri odabiru ulja koje će zadovoljiti sve potrebe vaših kovrdža.

Kovrdže + ulje: Dobitne kombinacije

Ako je vaša kosa prirodno kovrdžava...

Probajte ulje i silikone

Prirodno kovrdžava kosa suva je i mat, jer masnoća iz kože glave ne može da se spusti duž vlasi do krajeva, kao što je to slučaj s ravnom kosom. Zato je najbolje da tretirate kovrdže uljem koje sadrži silikone. Osim što ovaj tip ulja hidrira kosu, zahvaljujući kombinaciji dve materije u sastavu, ono kreira i više sjaja od običnog ulja.

Ukoliko su vaše kovrdže guste...

Isprobajte hranljivo, gusto ulje

Ovaj tip ulja najbolja je opcija jer se zadržava na površini vlasi, a ne prodire u njene dublje slojeve, što znači da sjaj i hidratacija duže traju. Prirodno kovrdžava kosa može da podnese težinu ulja, te ne morate brinuti o tome da će vam kosa izgubiti volumen i oblik. Isprobajte ricinusovo ulje, bogato vitaminom E i masnim kiselinama. Nakon šamponiranja (i ispiranja), a pre primene regeneratora, utrljajte ovu vrstu ulja u kosu. Tako ćete ostvariti dobru hidrataciju ne samo kose, već i kože glave, koja takođe može lako da se isuši.

Imate talase u kosi?

Posegnite za suvim uljem!

Kosa mnogo brže upija suvo ulje koje je obično obogaćeno biljnim uljima male molekularne težine, te ne umanjuje volumen, ne narušava oblik i ne otežava vlasi. Zagrejte suvo ulje između dlanova i utrljajte ga samo u krajeve kose. Na taj način obezbedićete vlasima pravu meru sjaja, a frizuri zavodljivu lepršavost.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još