UTIČU NA ZDRAVLJE: Kakve efekte na telo ima nedostatak vežbanja i fizičke aktivnosti?

Svesni smo neverovatnih prednosti redovnog vežbanja, koja nam pomaže u održavanju forme i pravilnog funkcionisanja organizma. Preporučuje se da svaka osoba odrađuje vežbe u trajanju od 45 do 50 minuta bar dva puta nedeljno.

Ono što je zanimljivo otkriće je šta se zapravo događa sa telom kada rutina vežbanja potpuno izostane ili je prekinuto na neko vreme?

Štetni efekti nedostatka vežbanja ili telesne aktivnosti

Iako se sa sigurnošću možemo složiti da postoje neke životne navike (od konzimiranja alkohola, pušenja, prekomernog jedenja slabo nutritivne hrane) koje mogu da budu štetne za naše zdravlje, nedovoljno naprezanje naših mišića može da bude jednako loše.

Dok redovno i kvalitetno vežbanje odlaže starenje, preskakanje potrebne količine telesne aktivnosti zapravo može da ubrza rizik od prerane smrti i prouzrokuje više smrtnih slučajeva u svetu od konzumiranja duvana ili dijabetesa, prema studiji objavljenoj u časopisu "The Lancet".

Srce postaje manje efikasno

Aerobne i kardio vežbe povezane su sa dobrim otkucajima srca i manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Međutim, ako ne vežbate ili ako se dugo vremena ne bavite nikakvom fizičkom aktivnošću, počećete da osećate da vaše srce lošije funkcioniše i to može da utiče na svakodnevne zadatke.

Može da dođe do poremećaja otkucaja srca, možete lako da ostanete bez daha, a uz lošije prehrambene navike, moguć je i razvoj srčanih problema i visok holesterol.

Mišići slabe

Jedna od najvažnijih uloga koju vežbanje ima je održavanje mišićnih ćelija u dobroj formi i njihovo jačanje.

Kada ne vežbate ili se ne krećete, ne samo da poništavate sav prethodni napredak, nego vam se može smanjiti snaga mišića koju imate i učiniti da se osećate mnogo slabije.

Čak se i jednostavne vežbe mogu činiti težim, a slabi mišići mogu vam takođe otežati i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti.

Problemi sa spavanjem

Verovali ili ne, vežbanje ima značajnu vezu sa kvalitetnim snom.

Ne samo da je vežbanje izvrstan lek protiv stresa i induktor spavanja, već nedostatak dobrog sna može da bude i znak da štedite na potrebnoj fizičkoj aktivnosti.

Gubi se izdržljivost

Sprovedena je studija na ovu temu uz analizu pada izdržljivosti kod kajakaša.

Kad su njihovi nivoi kiseonika uspoređeni sa vremenom kad su se bavili samo osnovnim vežbanjem, uočeno je da je došlo do neverovatnog pada - za čak 11,2 odsto.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još