"Fondiarija" i zvanično vlasnik DDOR

Dva meseca po ugovaranju prodaje 83,3 odsto kapitala DDOR-a Novi Sad italijanskoj osiguravajućoj kući "Fondiarija SAI", ta kompanija je juče ispunjenjem ugovorenih finansijskih obaveza postala većinski vlasnik druge po veličini osiguravajuće kuće na srpskom tržištu. Na jučerašnjoj vanrednoj Skupštini akcionara DDOR-a završena je kupoprodajna transakcija vredna 220 miliona evra, čime je "Fondiarija SAI" i zvanično postala akcionar novosadske kompanije. 

Prema rečima generalnog direktora DDOR-a Darka Botića, Skupština akcionara donela je i odluke o prenosu 15 odsto akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima, kao i o distribuciji istog postotka Privatizacionom registru. U toku sednice Skupštine razrešen je stari saziv Upravnog odbora firme i izabran novi. Botić napominje da je novi vlasnik odlučio da u novom sazivu zadrži i tri člana starog Upravnog odbora, čime se, kako je rekao, ostvaruje kontinuitet u radu kompanije. Kupoprodajnim ugovorom dogovoreno je i da se postojeći kolektivni ugovor primenjuje naredne tri godine, kao i da se zadrži svih 1.627 stalno zaposlenih. 

Botić je istakao da je cilj "Fondiarije" da u sinergiji s postojećim potencijalima DDOR-a, uz tehnološku podršku takozvanih know how, nove proizvode, pa i finansijsku potporu, pruži najbolju ponudu svim sadašnjim i budućim osiguranicima DDOR-a. On je zaključio da su Italijani kupili "dobru kuću, koja s učešćem od oko 30 odsto predstavlja jednog od lidera na tržištu osiguranja u Srbiji". Prodajom DDOR-a država je ostvarila prihod od 97 miliona evra, a dve trećine srpskog tržišta osiguranja ostišlo je u ruke privatnog vlasnika.

("Pregled")

Pogledajte još