Tender za odeću ove godine

Firme iz Srbije imaće prednost za posao vredan 4,1 milion evra, zbog cene koju im omogućava Zakon o javnim nabavkama. 

Ugovor koji je Univerzijada Beograd 09 potpisala pre godinu dana s "Varteksom" krajem prošle godine, vredan četiri miliona evra sporazumno je raskinut, a hrvatskom proizvođaču odeće isplaćeno je 14 miliona dinara za ono što je već urađeno (plus PDV i carine) i ponuđeno vraćanje sume od 50.000 evra, koliko je iznosilo sponzorstvo "Varteksa" za učešće srpskih sportista na Univerzijadi u Bangkoku, saopštio je juče u Privrednoj komori Srbije (PKS) direktor preduzeća Univerzijada Siniša Jasnić i dodao da je sve urađeno po propisu, da tužbe neće biti i da "Varteks", kao i svi ostali, može da učestvuje na tenderu za nabavku odeće i obuće za sportiste i službene osobe na Univerzijadi koja će biti održana od 1. do 12. jula u Beogradu. 

Varaždinski "Varteks" je prošlog juna sa firmom Univerzijada potpisao ugovor o poslovnoj saradnji, kojim je postao ekskluzivni nabavljač službene odeće i obuće za sportiste, članove odbora i službene osobe Univerzijade 2009. u Beogradu. Međutim, takav poslovni dogovor je izazvao brojne reakcije u Srbiji, pa je u septembru inspekcija Ministarstva finansija Srbije najavila preispitivanje ugovora zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama, koji propisuje javno nadmetanje. 

Jasnić je novinarima najavio da će tender za nabavku odeće za to takmičenje, vredan 4,1 milion evra, biti raspisan krajem godine, ocenjujući da će firme iz Srbije imati prednost (zbog 20 odsto više cene koju im omogućava zakon o javnim nabavkama). On je naglasio da očekuje da će interesovanje domaće tekstilne industrije biti veliko i dodao da je za 2008. godinu u budžetu za Univerzijadu predviđeno 2,7 milijardi dinara, a da će tenderi za sve poslove koji prelaze 2,5 miliona evra biti raspisani čim se obezbede sredstva. Procenjuje se da će cela Univerzijada koštati oko 200 miliona evra, od čega će operativni troškovi biti oko 45 miliona. U organizaciju Univerzijade biće uključeno oko 60.000 ljudi, od toga oko 12.000 sportista, 15.000 volontera, 1.500 sudija i veliki broj ljudi u organizacionom i izvršnom komitetu, ali i u raznim servisnim službama koje će raditi u selu. 

Potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik konfekcije "Zekstra" Dragan Đurić, predložio je da firme iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS na tenderu za Univerzijadu nastupe kao konzorcijum. Đurić je istakao da su srpski proizvođači sposobni i spremni da završe ovaj veliki posao u roku. 

- Insistiraćemo na bržem raspisivanju tendera, jer je samo za nabavku materijala za odeću potrebno 120 dana - dodao je on.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.