STRUČNJACI OTKRIVAJU: Da li savršena razlika u godinama između dece ipak postoji?

Kada dobijete prvo dete, često se nakon određenog vremena razmišlja i o još jednom detetu. Ako želite drugo dete, možda se pitate kada je najbolje vreme za to i da li postoji savršena razlika među decom.

Savršena razlika u godinama između dece je mit

Koliko god vremena i brige roditelji posvetili razmišljanju o tome kad će imati drugo dete, nema jedinstvenog odgovora.

Deca između kojih je razlika u godiinama manja, imaju prednosti i nedostatke, kao što je slučaj i sa decom između kojih je veća razlika u godinama. Sve zavisi od porodične dinamike i od toga kolike su vam mogućnosti, ali i o toga kako roditelji vide svoju budućnost.

Različite razlike u godinama između braće i sestara

Razlika od 12 do 18 meseci – najčešće braća i sestre kod kojih je razlika manja pokazuju i manje suparništva i zajedno se igraju, što mnogi roditelji preferiraju. Razlog tome je što je prvo dete još premalo da bi razvilo snažan osećaj identiteta ili ljubomore.

Roditelji smatraju da je manje od dve godine najbolja razlika u godinama među decom jer se u jedno razdoblje smeste sav rad i odricanja koja su povezana sa odgojem male dece. U takvim prilikama jedan roditelj može da odluči da ostane sa decom kod kuće dok ne krenu u školu. To može da uštedi i troškove brige o deci.

Nedostaci ove razlike u godinama su velike potrebe male dece i beba, kao i opterećenje za majčino telo. Kad roditelji imaju dvoje male dece, imaju dva kompleta pelena i dvoje dece koja možda neće prespavati celu noć, budiće se možda naizmenično. Sve je udvostručeno.

Osim toga, fizički uticaj na majčino telo može da bude teško podnošljiv. Njeno telo se oporavlja od prethodnog porođaja i možda još uvek doji.

Razlika od dve godine – mnogi ginekolozi preporučuju da se sačeka najmanje 18 meseci pre ponovnog začeća, što je najbolje za zdravlje nove bebe. Suparništvo između braće i sestara najjače je kod ove razlike u godinama.

Sa druge strane, ova razlika je dobra kada deca postanu starija. Dovoljno su bliski po godinama da uživaju da budu jedno sa drugim i da se igraju zajedno, ali imaju i različite interese i sopstveni identitet.

Razlika od tri i više godina – razmak od tri godine ili više uveliko smanjuje šanse za suparništvo kod braće i sestara. Do tada je starije dete već sigurno u sebe i prilično nezavisno. Osim toga, majčino telo potpuno se oporavilo od izazova trudnoće i rođenja prvog deteta. Veća razlika u godinama daje roditeljima više vremena da budu "jedan na jedan" sa svakim detetom.

Međutim, kad je razlika tolika, možda neće hteti da se igraju zajedno, naročito tokom prvih nekoliko godina. Takođe će roditelji početi ispočetka sa pelenama i noćnim hranjenjem, odvikavanjem od pelena i slično, baš kad se bude činilo da su napokon sa svim tim završili.

Odluka o tome kada imati drugo dete

Kao što je odluka o tome kada ćete imati prvo dete bila lična, takva je i odluka o tome kada ćete imati drugo dete. Budite iskreni u pogledu svojih osećaja i mogućnosti i postavite sebi neka pitanja pre nego što se odlučite za još jedno dete.

Porazgovarajte sa partnerom i uzmite neko vreme za razmišljanje o tome, dok se budu smenjivali i lepi i teški trenuci. Ako u svima budete spremni na još jedno dete, to će značiti da je vreme za prinovu.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još