REČ STRUČNJAKA: Virus će mutirati tako da ni vakcinisani neće biti zaštićeni

Epidemiološkinja Studentske poliklinike dr Mila Paunić navodi da se među studentima beleži povećanje broja zaraženih od koronavirusa. Ističe da ne pamti da su u bilo kojem talasu imali ovoliki pritisak i da sve više zdravstvenih radnika u toj ustanovi oboleva. Poručuje da jedino lekari mogu da odluče kakve epidemiološke mere će važiti i da kovid propusnice moraju da postoje 24 časa dnevno, kao i da je sledeće zaključavanje na tri nedelje.

- Tu nemam apsolutno nikakve dileme i ne slažem se sa tim da sme bilo ko da odlučuje sem lekara. Znači, lekar jedino može da odluči kakve su epidemijske mere koje se u jednoj zemlji za ovakvu situaciju mogu primeniti. Sledeće je sigurno zaključavanje, zatvaranje po mom mišljenju, na tri nedelje, a ne na dve, da bismo zaustavili ovu situaciju koju imamo. Nakon toga i dalje nastaviti sa kovid propusnicama i vakcinacijom iz sve snage - ističe Paunićeva.

Naglašava da koronavirus stalno mutira i da će se, ako se ne vakciniše dovoljan broj ljudi, stvoriti takva varijanta virusa da ni vakcinisani neće više biti zaštićeni.

- Mene nije iznenadio virus, on radi ono što treba da radi - on mutira gde god ima šansu da promeni i napravi takvu varijantu virusa da se što veći broj ljudi zarazi, jer on hoće da opstane i da živi. Mene iznenađujemo mi koji imamo vakcinu i nećemo da se vakcinišemo i iznenađuju me odluke političkog dela Kriznog štaba koji ima neke mere koje nigde u svetu ne postoje. Nigde u svetu ne postoje kovid propusnice tri sata, to originalno rešenje nije dobro, to je sasvim sigurno i mi ništa nećemo uraditi - poručuje Paunićeva.

Ističe da virus mutira i da se kroz nevakcinisane menja, a kada se toliko izmeni napraviće i kod vakcinisanih teže kliničke slike.

- Mi sada već imamo kod vakcinisanih teže kliničke slike koje nisu bile u avgustu, čak ni početkom septembra. Sve su gore. Mi sada moramo da imamo 90 odsto vakcinisanih da bismo ovo zaustavili - ističe doktorka.

Doktorka je navela da je protekle nedelje obavljeno više od 420 prvih pregleda u Studentskoj poliklinici, dok je kontrolnih bilo više od 1.000.

- U Studentskoj poliklinici je veći broj i obolelih i onih osoba koje su pozitivne na testu. Ja ne pamtim da smo u bilo kojem talasu imali ovako veliki pritisak. Prošle nedelje je bio najveći broj preleda od početka epidemije. Iz nedelje u nedelju sve je veći i broj obolelih. Nije ni za milimetar bolja situacija u odnosu na prethodne nedelje, naprotiv, nama je u poslednje tri nedelje situacija iz nedelje u nedelju sve gora - navodi Paunićeva.

Objašnjava da se satima čeka ispred kovid ambulanti, te da se neretko desi da se studenti onesveste zbog visoke temperature.

- Mi apelujemo na njih da se jave na vreme, čim osete prve simptome. Ima studenata iz studentskih domova i onda oni malo čekaju, razmišljaju da li su pozitivni ili ne. Neki i kalkulišu, jer ako ste u studentskom domu, a pozitivni ste onda ne možete da budete u sledeće dve nedelje u kolektivu - navodi Paunićeva.

Neki, kaže, urade test na nekom drugom mestu i ukoliko nemaju tešku kliničku sliku, vrate se u dom što, kako kaže, nikako nije dobro, jer će vrlo brzo doći do rasplamsavanja i u samim domovima.

Navodi da se usred prevelikog pritiska i iscrpljenosti razboljevaju i lekari i sestre.

- Imamo situaciju da nam se lekari i sestre koje rade u kovid ambulantama svake nedelje najmanje jedan, nekad dvoje i troje iz ekipe razboli, a svi su vakcinisani. To znači da je koncentracija virusa ogromna, da je pritisak ogroman, da je probijen taj imunološki, da kažemo jako krhki bedem ili zid koji imamo. Mislim da se mora nešto mnogo ozbljnije uraditi - ističe gošća Jutarnjeg dnevnika.

Upitana o broju vakcinisanih studenata navodi da je on nije dovoljan.

- Još ne mogu da shvatim zašto mladi ne žele da se vakcinišu. Postkovid postaje veliki problem čak i za mlade koji su imali blagu kliničku sliku - istakla je doktorka.

Izvor: Blic.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još