DO MIRA SAM DOŠLA UČEĆI NA GREŠKAMA: Anica Dobra prvi put otvoreno o psihičkom zdravlju

Zdravlje Anice Dobre u odličnom je stanju, a dramska umetnica, poznata po ulogama u brojnim kultnim domaćim filmovima i filmskim ostvarenjima u inostranstvu, voli da naglasi da su za to zaslužne pojedine tehnike, ali i vežbe koje godinama primenjuje, neke svesno, neke već sada nesvesno. Pojedine od njih namenjene su poboljšanju fizičke spremnosti, dok su neke usmerene isključivo na psihički oporavak.

Gostujući u emisiji o zdravlju glumica se za početak osvrnula na prebukiran poslovni raspored i konstantan stres sa kojim se svakodnevno suočava što kao umetnica, što kao majka i supruga, dok je usput otkrila i na koji način uprkos negativnim uticajima ostaje prisebna i mirna.

- U godinama sam kada sam vrlo znatiželjna po pitanju zdravlja, samo to me zanima ništa više - rekla je glumica uz osmeh i nastavila:

- Mišljenja sam da bi još u školama trebalo da nas uče kako da ostanemo zdravi, kako da se suočimo sa svim potencijalnim životnim problemima, ali i kako da se otvaramo prema drugima. Jednako bitno je i osluškivanje sebe, što doprinosi našem rastu ne samo unutrašnjem, već može uticati i na to kako izgledamo, a na kraju krajeva i na naše zdravlje. Tehniku slušanja sebe otkrila sam pre 35-40 godina. Dosta mi je više floskula poput one "Budi najbolja verzija sebe". Činjenica je da smo mi ljudi duhovna, ali istovremeno i fizička bića, koja teže ravnoteži kroz preispitivanje grešaka i vraćanje na staro. Za to je potrebno vreme, ali kada se do toga dođe pun je pogodak - kazala je Anica.

Dramska umetnica potom je pojasnila koji je to način na koji hrani svoje telo, tačnije kako ga čini vitalnim i spremnim za zahtevne glumačke izazove.

- Kada sam u Beogradu puno pešačim. Nekada umem da prevalim i po 10-15 kilometara, ali uprkos tome ne mogu da tvrdim da sam razgibana. U teretani sam najgori "šporet". Sve mi je teško da uradim. Činjenica da nam je prestonica jedan od najzagađenijih gradova na svetu primorava me da se kada god mogu sklonim u prirodu. U te svrhe odlazim u vikendicu. Inače, umem da se opustim gde god da sam. To je pitanje svesti, prihvatanja stvari takvim kakve jesu i otpuštanja. Trebalo mi je vremena dok nisam do toga došla, i danas često umem da vrim i budem pasivno agresivna jer hoću da budem mirna, a uopšte to nisam. Nisam imuna na stres i nervozu jer se dogode situacije koje su u stanju da me izvedu iz takta, ali i to je stvar motivacije, ako znam šta hoću ne postoji prepreka. U tim trenucima potrebno je ne davati otpor, biti u koncentraciji i tada mir dolazi sam po sebi. Svaki čovek fundamentalno ima kvalitete koji mogu da mu pomognu da živi srećno. Verujem da u životu ništa nije slučajno. Naši putevi nisu napisani, već mi sami moramo da ih dopisujemo - zaključila je ona.

Zdravlje Anice Dobre na zavidnom je nivou jer ona puno truda i energije ulaže da tako i ostane, tvrdi da osim pešačenja, treninga, ali i rada na svom duhu obožava da se zdravo hrani, što je temelj za sve prethodno što je navela.

Izvor: Story.rs
Foto: like_the_water_for_chocolate/Instagram

Pogledajte još