Muamer Zukorlić preminuo u 52. godini

Muamer Zukorlić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, predsednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji preminuo je u 52. godini.

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće kod Tutina, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo a post-diplomske studije u Libanu.

Ima dve supruge, koje žive odvojeno sa svojom decom - Umeja u stanu, a Elma u kući u centru Novog Pazara. Za sobom je ostavio osmoro dece i sedmoro unučadi.

Muamer Zukorlić rođen je 15. februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu "Gazi Husrev-beg" u Sarajevu. Studije filozofije šeriatskog prava (Usuli fikh) okončao na Islamskom univerzitetu "El-Emir Abdel-Kadir" u Konstantini (Alžir), zvanje magistra stekao iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) na Univerzitetu "El-Džinan" u Tripoliju (Liban), a doktorirao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), piše na sajtu Skupštine Srbije u biografijama poslanika.

Akademik Zukorlić autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemiologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina. Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku, govorio je i turski jezik, a služio se engleskim jezikom.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Jutarnji Program TV Happy - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još