Izložba Nikole Kolje Božovića "Hronika ateljea" u KvArt BW

Izložba "Hornika ateljea" Nikole Kolje Božovića biće otvorena u sredu, 10. novembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Izložbu organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW.

- Za razliku od prethodnih ciklusa Kolje Božovića, radovi predstavljeni na izložbi "Hronika ateljea" nisu smišljani ni planirani sa određenom namerom. Svaki rad je poput crtice iz dnevnika, spontan, nastao bez plana i ambicije, iz umetnikove potrebe da uživa u procesu stvaranja. U tom smislu, nastali radovi čine seriju jasnog kreativnog pomaka u odnosu na sve prethodne - kaže Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti. Ona dodaje da su radovi Nikole Božovića jedinstven sudar svetova.

- On stvara simbole prirode poput cveta i drveta bez trunke nežnosti i lepote kakvu priroda pruža. Njegova priroda je moderna, urbana, brza i gradska. U težnji za spajanjem nespojivog kako u tehničkom, tako i u simboličkom smislu, Božović stvara idealne uslove da uklopi Hulka, grafite i kolažirane cvetove u eksplozivnu celinu koja puca od iskušavanja granica. "Hronika ateljea" je Božoviću dala svu potrebnu slobodu i snagu da se iskaže kao umetnik-inovator koji teži stvaranju autentične ideje, služeći se raznovrsnim likovnim jezikom - zaključuje Kršljanin.

Foto: Promo

Nikola Kolja Božović (1975) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde radi kao vanredni profesor. Član je i jedan od osnivača grupe "HYPE" i Asocijacije "Umetnost realnosti". Od 1999. godine izlaže na samostalnim i grupnim izložbama, kao i na međunarodnim izložbama i sajmovima savremene umetnosti u Beču, Kelnu i Moskvi. Dobitnik je nagrade za studentski crtež (1999), nagrada "Zlatna paleta" (2001) i "Beli anđeo" (2001), kao i počasne nagrade "Centro-periferia" (izložba 18 odabranih mladih umetnika iz celog sveta, Federculure, 2007. Rim). Dobitnik je stipendije Fondacije Polok - Krasner (2011). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije.

"Hronika ateljea" biće otvorena do 20. novembra 2021. godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 21 čas, a ulaz je slobodan.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još