IZVOJENO 30 MILIONA DINARA: Za 60 parova u Beogradu nova šansa da postanu roditelji

U Beogradu će 60 parova koji su učestvovali na konkursu za vantelesnu oplodnju za 2021. godinu u narednom periodu ući u proceduru da se ostvare kao roditelji, a za tu namenu je Grad obezbedio 30 miliona dinara.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas sa sekretarkom za zdravstvo Verom Dražić, lekarima Mladenkom Vasiljevićem i Anom Jeremić iz GAK "Narodnog fronta" i direktorom Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandrom Stefanovićem o realizaciji konkursa za vantelesnu oplodnju.

Radojičić je naveo da je za tu namenu Grad obezbedio 30 miliona dinara, da su kriterijumi konkursa bili da parovi imaju jedno dete, da je žena mlađa od 42 godine i da ne može da ostane u drugom stanju najviše četiri godine, prenosi Tanjug.

Istakao je da su se na konkurs prijavila 64 para, a da je njih 60 ispunilo sve kriterijume, kao i da će u narednom periodu potpisati ugovor o realizaciji pokušaja vantelesne oplodnje.

- Dogovorili smo se da će tim parovima biti jasno objašnjena procedura, šta će morati da urade u narednom periodu, a mi im želimo da se uspešno realizuju ovi pokušaji - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da je napravljena procena da će se od 30 miliona dinara 19 utrošiti za 60 parova i da je ideja da se preostali iznos iskoristi za istu namenu, da se koriguju kriterijumi konkursa i da se pruži prilika većem broju parova da se na taj način ostvare kao roditelji.

- Lekari su savetovali da se podigne starost žena, da bude do 45 godina, a da period kada pokušavaju da dobiju drugo dete budu dve godine - kazao je Radojičić u Starom dvoru.

Radojičić se osvrnuo i na rezultate konkursa iz 2020. godine navodeći da je od 128 parova koji su se prijavili na konkurs bilo 118 pokušaja vantelesne oplodnje, a od toga se, kaže, realizovalo 10 trudnoća.

- Ovo je samo jedan doprinos koji Grad daje ukupnoj strategiji da se poveća broj novorođene dece. Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije opredeljuju novac i veliki broj parova u Srbiji dobijaju mogućnost da se ostvare kao roditelji - rekao je Radojičić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još