Ateisti

Pre nekoliko godina o "Ateist repu" je počelo da se govori u prošlom vremenu. Raznorazni problemi zadesili su vesele Novosađane; srećom, našli su dovoljno snage da ih prevaziđu i vrate se na binu. Prvo su se oglasili povratničkim albumom "Osveta Crnog Gonzalesa", zatim su krenuli da ga neumorno promovišu uživo, a kao rezultat usledio je nedavno objavljeni DVD uživo, plus audio live album. 

Regrutovani novi fanovi

Ni posle svega toga "Ateisti" se nisu umorili - svirke se i dalje nižu, jedna od njih je bila i sinoć, u "Living Room" SKC-a. Sve popularniji novi klupski prostor bio je premali za obožavaoce. Ipak su "Ateisti", pogotovo tokom devedesetih, stekli veoma brojnu publiku. Godine su, očigledno uticale samo pozitivno – pored "starijih faca", viđeni su mnogi koji su, pre 12-13 godina, kada su "Ateisti" eksplodirali, bili veoma mali. 

Štoperica – sat pred ponoć

Tačno u 23.00, Dr Pop je, već po tradiciji, uključio štopericu, a start je dobrom delu publike bio nepoznat. Prvo – nova minijatura od pedesetak sekundi "Gej karburator servis", pa još jedna neobjavljena - "Stvarno nije fer". Usledio je stari, dobro poznat repertoar s albuma "Maori i Crni Gonzales", "Ja Eventualno Bih Ako Njega Eliminišete", "Druga liga zapad" uz, naravno, adute sa "Osvete Crnog Gonzalesa" – "Pritilend", "Elit luk & voda", "Dve žetve godišnje"... Sve je uzavrelo - iako napolju nije bilo preterano hladno za ovo doba godine, temperaturna razlika u odnosu na "Living Room" bila je ogromna. Fanovi su posebno dobro reagovali na dve kultne pesme – "Pomoćni đubre" i "Snajka" koje, svojevremeno, zbog eksplicitnog teksta nisu imale medijski proboj – nije im, očigledno, ni bio preko potreban. Horski se pevala i "Odlazim", njihova "najljubavnija" pesma. Nije, naravno, izostala ni kolona automobila, na čelu sa "Vartburg limuzinom" i "Plavim trabantom"... 

Glasajte za ateiste 

Iako je na snazi bila predizborna ćutnja, Pop je iskoristio mikrofon da sebe promoviše kao kandidata, ali – na sledećim izborima. Obećali su nam "Ateisti", ako pobede, red, rad i za.....ciju, najavljujući da će se zalagati za autonomiju – Beograda. Na kraju, nešto iza 1.00 po ponoći, štoperica je, posle dva sata i četiri minuta, zaustavljena. "Atheist rap" su nas pozdravili uz "Tri jutra zemlje".

Svirka – besprekorna, atmosfera – takva da su se i sami "Ateisti", koji imaju toliku koncertnu "kilometražu", povremeno glasno čudili. Njima – svaka čast na volji i energiji. Sviraju sa istim žarom kao i na početku karijere, i to u vreme kada su njihovi "ispisnici" iz devedesetih ili odavno okačili instrumente o klin ili, manje-više bezuspešno, pokušavaju da se vrate.

Milan Ćunković

Pogledajte još