ZAPADNA KAPIJA ISTOČNE SRBIJE: Intervju s povodom sa predsednikom opštine Boljevac Nebojšom Marjanovićem

Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac, za naš portal otkriva koji su sledeći koraci u razvoju ove opštine u Istočnoj Srbiji, te koje su to investicije koje Boljevčani mogu da očekuju u narednom periodu.

Gospodine Marjanoviću, recite nam nešto više o opštini Boljevac, čiji ste predsednik?

- Opština Boljevac prostire se na površini od 828 km², od toga je nešto više od 50% pod šumama, brdsko-planinska, sa umereno-kontinentalnom klimom. Od glavnih saobraćajnica, auto-puta, udaljena je 40 km. Kako mi kažemo: Boljevac je zapadna kapija Istočne Srbije. Kao najzapadnija opština Istočne Srbije, najbliži smo koridorima, te zbog toga smatramo da imamo povoljan geografski položaj. Dan opštine je 10. septembar jer je 1875. godine na taj dan Knez Milan Obrenović proglasio Boljevac varošicom, a slava opštine je 2. avgusta, Sveti prorok Ilija.

Opština Boljevac nekada je svrstavana u nerazvijene opštine. Kakvo je sada stanje po pitanju razvijenosti?

- Svi privredni subjekti su nakon procesa privatizacije, nastavili da posluju, što znači da je, za razliku od nekih drugih opština, u našoj privatizacija uspešno obavljena. Značajan udeo nosi i poljoprivredna proizvodnja, naročito stočarstvo, što prepoznajemo kao značajnu razvojnu granu u budućnosti. Na teritoriji naše opštine posluju dve velike farme, nekoliko destilerija, od kojih jedna sa svojom rakijom "Rtanjska vatra", predstavlja svojevrsni brend, koji je stao rame uz rame već postojećih brendova, krivovirskog sira i rtanjskog čaja. Apsolutnu podršku pružamo razvoju lovnog turizma od koga imamo velika očekivanja u budućnosti.

Kakva je stopa nezaposlenosti u vašoj opštini?

- Stopa nezaposlenosti u našoj opštini je smanjena na ispod 5 procenata, otvoreni su novi privredni subjekti. Mi ulažemo napore da se i taj broj u budućnosti smanji. Naša srednja škola "Nikola Tesla" među prvima je primenila model dualnog obrazovanja, što znači da školujemo učenike za potrebe privrede mašinskih smerova i turističke struke koje po završetku školovanja čekaju radna mesta u FPM "Agromehanika", motelu "Balašević", hotelu "Ramonda", Fabrici peleta "Bio Energy Point".

Planina Rtanj je prepoznatljivi znak Boljevca, kako Rtanj doživljavaju sami Boljevčani?

- Boljevac i njegovi građani su ponosni na planinu Rtanj. Ovu planinu vidimo kao stub turističkog i ekonomskog razvoja. Mi se trudimo da učvrstimo Rtanj u turističku ponudu Srbije. Rtanj po svojim karakteristikama, po svojoj mistici i po broju biljnih vrsta, spada u sam vrh destinacija koje se ističu po zdravoj, netaknutoj prirodi, a zbog obilja i kvaliteta lekovitog bilja, mi ovu planinu vidimo kao bitan činilac ekonomskog razvoja. Izgradnjom hotela "Ramonda" kapacitetima i sadržajima motela "Balašević" i rekonstrukcijom "Gretine vile" smo upotpunili našu turističku ponudu. A blagodeti boravka na Rtnju su već svima poznate.

Koji su vaši sledeći koraci u razvoju opštine koju vodite, koje su to investicije koje Boljevčani mogu da očekuju u narednom periodu?

- Najvažnije investicije u opštini Boljevac vezane su za vodosnabdevanje, ideja ove lokalne samouprave je da do kraja ovog mandata najveći broj naših sela ima rešeno vodosnabdevanje. Posebno bih istakao izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, koja nam je od izuzetnog značaja i uskoro počinjemo sa izgradnjom druge faze ovog projekta.Opština Boljevac dobila je nagradu kao najuspešnija opština Istočne Srbije, po pitanju lokalne poreske administracije. Deset opština u regionu dunava u Istočnoj Srbiji su posmatrane u dužem vremenskom periodu i tada je utvrđeno da, po svim parametrima, opština Boljevac zauzima prvo mesto. Mi smo ponosni na tu nagradu, a sredstva smo utrošili na poboljšanje vodosnabdevanja u našim selima, uradili grejanje u jednoj od naših škola i sportskoj hali i uradili neke od naših ulica. Inače, naša lokalna putna infrastruktura je u izuzetnom stanju. Svi lokalni putevi, osim nepuna 2 km puta ka selu Ruište, su rekonstruisana u poslednjih desetak godina, svi su asfaltirani novim asfaltom, na šta smo posebno ponosni.

S obzirom na to da je doba korone, moramo Vas pitati kakvo je stanje po tom pitanju u vašoj opštini?

- Na žalost, broj zaraženih u poslednja dva meseca je veći nego za proteklu godinu i to koliko traje pandemija. Ja lično apelujem na građane, kako opštine Boljevac, tako i čitave Srbije da se pridržavaju propisanih mera i da se vakcinišu u što većem broju, kako bismo sačuvali živote ljudi i što pre pobedili ovu opaku bolest.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još