PREDSEDNIK SRBIJE NAJAVIO FORMIRANJE RADNE GRUPE ZA REŠAVANJE PROBLEMA: Poskupljenje građevinskog materijala diže cene nekretnina i renoviranja

Cene građevinskog materijala od početka godine beleže rast, što je dovelo ne samo do porasta cena nekretnina u novogradnji, nego i do većih troškova gradnje u infrastrukturi. Tražnja u Evropi je sve veća, a pandemija je u velikoj meri usporila rute isporuka velikog broja materijala.

Za neke proizvode cena se udvostručila, a na stovarištima ističu da je lakše nabrojati šta nije poskupelo, nego šta jeste.

- Deo robe kao što je OSB skočio je 300 odsto, pa se vratio za nekih 150 odsto. Opekarski proizvodi su u proseku poskupeli za oko 25 odsto. Gvožđe oko 80 odsto, stiropor i građa oko 85 odsto. Gvožđe je nešto raslo, pa je padalo, ali vratilo se na onu prvobitnu cenu posle prvog velikog poskupljenja - rekla je za Euronews Srbija šefica stovarišta "AD Kopaonik" Tanja Aprcović Pejović.

Uprkos pandemiji zbog koje su se cene najviše menjale, trgovci pamte i teža vremena.

- Mislim da preteruju, da smo imali mnogo gore godine. Mi nismo nešto osetili nestašicu materijala, jer smo mi firma koja kupuje direktno od proizvođača i oni se trude da nas ispoštuju - dodala je Aprcović Pejović.

Pored gvožđa i stiropora, među materijalima koji su najviše poskupeli je i građevinska oplata, čija je cena skočila sa 53.000 na 86.000 dinara po kubnom metru. Cena dasaka je za 10.000 dinara veća, jer se u maloprodaji ovaj materijal teško nalazi jeftinije od 32.000 dinara po kubiku. Crep se sada plaća 17 dinara više nego u januaru, kada je koštao 85 dinara po komadu. Ipak, tražnja se ne smanjuje.

- Materijala nema i fabrike su u velikom problemu jer kamioni čekaju da proizvod izađe iz fabrike, bukvalno sa trake, spakovan i tako se tovari i ide dalje ka kupcima. Velika je tražnja za građevinskim materijalom trenutno i nemamo svih asortimana na stovarištima. Uvek nedostaje neka vrsta crepa koja je trenutno najviše tražena ili negde u nekom delu nedostaje gitar bloka, to je problem. Materijala nema, a može da se čeka i nekoliko dana - ističe Slavica Živković iz Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije.

Predsednik države Aleksandar Vučić najavio je formiranje Radne grupe koja bi pokušala da reši problem poskupljenja građevinskog materijala.

Izvor: Euronews.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još