BUDITE NAJBOLJA VERZIJA SEBE: Koja vrsta odmora vam je potrebna?

Osim zdrave hrane i fizičke aktivnosti, odmor je jedna od veoma važnih stvari za celokupno zdravlje. Dozvolite sebi trenutke odmora kako biste svakog dana bili najbolja, najuspešnija verzija sebe.

Ne odgovara svima ista vrsta odmora, kako stručnjaci kažu, postoji nekoliko vrsta, a na vam je da otkrijete koja je za vas najbolja. Oni takođe naglašavaju da to nužno ne mora da bude jedna vrsta odmora, može ih biti više.

Koja vrsta odmora je vam trenutno najpotrebnija?

Vreme pauze

Izgaranje je stvarna stvar i može da dođe od preuzimanja previše odgovornosti odjednom, bez postavljanja zdravih granica. Odustajanje je od presudne važnosti – morate sebi dati vremena da ponovo napunite baterije.

Odmor od odgovornosti može da izgleda drugačije za svakoga – bilo da je to pauza tokom određenih dana u nedelji ili pauza od cele nedelje. Ne možete da pobedite izgaranje dok se ne odmorite.

Vreme za sebe

U svakodnevnom životu, odvajanje vremena da budete sami i uživate sami sa sobom može vam pomoći da se osećate svežije nego što biste očekivali. Provođenje vremena sa samim sobom daje vam prostor da razmislite o svemu što se dešava oko vas.

Ne samo da će vam ovo dati jasnoću u situacijama koje bi mogle da budu tačka iscrpljivanja, već će vam takođe omogućiti da bolje upoznate sebe, što će vam pomoći da postavite zdrave granice i znate za šta se zalažete kada život postane stresan i zamoran.

Vreme spavanja

Ponekad vam je potreban samo san da biste se osećali odmorno. Stručnjaci savetuju da obezbedite sebi sedam ili više sati kvalitetnog, neispekidanog sna svake noći da biste funkcionisali optimalno, a ako to ne postignete, osećaj iscrpljenosti je neozbežan.

Možda će vam biti dovoljno samo malo dremanja da biste mogli da nastavite dalje. Ali ako vam je potreban ovakav odmor na redovnoj osnovi, verovatno je vreme da razmislite o navikama spavanja.

Vreme provedeno u prirodi

Japanski koncept šinrin-joku, ili šumsko kupanje, može biti veoma dobra praksa za opuštanje. Istraživanja čak ukazuju na to da može da pomogne u smanjenju stresa.

Iako se možete lako odreći vremena provedenog na otvorenom u korist sati ispred televizora ili telefona, praktično ne postoje studije koje pokazuju vezu između vremena ispred ekrana i osećaja odmora. U stvari, obično je suprotno.

Dakle, sledeći put kada budete u prilici da birate između tehnologija i odlaska u prirodu, imajte na umu da je šetnja od samo 10 minuta dovoljno da se osećate sveže.

Vreme sa dragim ljudima

Vreme provedeno sa dragim ljudima zaista može da učini da se osećate sveže i odmorno. To je vreme kada se ste vi ono što zaista jeste, i to je jedan od razloga zašto se i osećate rasterećeno, između ostalog.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.