DIPLOMATSKI DOMET PROŠIREN I NA VIRTUELNI SVET: Barbados otvara ambasadu u metaverzumu

Ostrvska država Barbados proširila je svoj diplomatski domet na virtuelni svet, nakon što je, kao prva suverena zemlja u svetu, potpisalo sporazum o uspostavljanju digitalne ambasade u metaverzumu.

Vlada Barbadosa je u nedelju potpisala sporazum o osnivanju virtuelne ambasade u "Decentralendu", digitalnom okruženju zasnovanom na "Etereumu", preneo je CoinDesk, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova i spoljne trgovine Barbadosa.

Barbados planira da otvori svoja predstavništva i na drugim platformama i razrađuje detalje o sličnim sporazumima s platformama virtuelne realnosti, uključujući "Somnium Space" i "SuperWorld", navodi ministarstvo.

Kada su zvaničnici Barbadosa u avgustu prvi put odobrili ambasadu u metaverzumu, vlada je taj projekat opisala kao oblik "tehnološke diplomatije", navodeći da bi on mogao da otvori vrata daljoj kulturnoj razmeni sa drugim nacijama.

Otvaranje ambasade, koje je planirano u januaru, učiniće Barbados prvom državom u svetu koja je priznala "digitalnu suverenu teritoriju".

Mada je ova inicijativa još uvek u ranoj fazi i donekle eksperimentalna, ona prati druge poteze ove države poslednjih godina, uključujući stvaranje elektronskog barbadoskog dolara 2016.

Taj koncept je predvodio sadašnji ambasador Barbadosa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gabriel Abed, koji takođe predvodi napore za uspostavljanje metaverzum ambasade.

- Ambasade su početna stanica za dobijanje vize za ulazak u neku zemlju ili za putovanja bez viza. Možete li da zamislite kako bi to izgledalo virtuelno? I kuda bi vas ta e-viza mogla odvesti? - rekao je Abed je u intervjuu za CoinDesk.

Poručio je da će virtuelna ambasada Barbadosa biti u skladu sa Bečkom konvencijom i međunarodnim pravom, kao i da će pružati prava i zaštitu koja je garantovana konzulatima i ambasadama.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još