SNAŽNA POVEZANOST: Hrana i mentalno zdravlje dece

Mentalno zdravlje deteta snažno je povezano sa vrstom hrane koju svakodnevno konzumira, pokazuje studija koja je istražila važnu ulogu zdrave ishrane od prvih godina života.

Mentalno zdravlje starije školske dece posebno se poboljšava uzimanjem dobrog doručka i ručka kao i svakodnevnim unosom voća i povrća, prema istraživanju koje je obuhvatilo 9.000 dece u Velikoj Britaniji, a sprovedeno je na "East Anglia University" u Norviču.

Profesor Ajlša Velč, koja je vodila studije objavljene u septembru, kaže da je ishrana dece ima mnogo uticaja na njihovo menalno zdravlje.

Prema studiji, deca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja, a deca koja konzumiraju pet ili više porcija voća i povrća dnevno imaju najbolje rezultate na testovima.

- Povezanost između ishrane i telesnog zdravlja dobro je poznata, ali do danas nije se mnogo znalo o tome kakvu ulogu ishrana igra u emocionalnom zadovoljstvu deteta - kaže Velč.

- Sve se više uviđa koliko je važno mentalno zdravlje i radost u najranijim godinama, posebno zato što se mentalni zdravstveni problemi adolescenata često nastavljaju kada odrastu i vode lošijim životnim rezultatima i postignućima.

U testiranju su naučnici ispitivali decu o prehrambenim navikama, a proučili su i druge faktore kao što su radost, sposobnost opuštanja i odnosi sa drugim ljudima.

U obzir su uzeli i druge faktore koji bi mogli da utiču na dobrobit deteta – problematični odnosi u porodici, na primer.

Nutricionisti odavno ističu da zdrava ishrana podrazumeva unos pet porcija voća ili povrća dnevno.

Prema studiji dete od šest godina trebalo bi da pojede 230 grama povrća i 210 grama voća dnevno.

Devojčice od 13 godina trebalo bi da pojedu 320 grama povrća i 300 grama voća, a dečaci u količini od 390, odnosno 360 grama.

I povrće i voće može da bude sirovo ili kuvano, a u unos se računa i kada je povrće i voće korišćeno u pripremi toplih obroka.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još