PREDNOSTI I MANE: Da li je limunada idealan napitak u borbi protiv gripa i prehlade?

Konzumiranje veće količine tečnosti tokom prehlade ili gripa ključno je za hidrataciju organizma, ali se postavlja pitanje koliko je limunada kao napitak efikasna. Odgovor nije tako jednostavan.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju konzumiranje tečnosti za vreme prehlade i gripa kako bi se sprečila dehidratacija.

Nedostaci konzumiranja limunade

Prema rečima Mikele Sidorenkove, dijetetičarke, konzumiranje zaslađenih napitaka, poput limunade, može da deluje kao dobar način da ostanete hidrirani, ali to nije tako jednostavno.

- U poređenju sa celim voćem, zaslađeni i prerađeni sok ne daje nikakvu stvarnu nutritivnu korist i može da bude jednostavan način za bezumno konzumiranje velikih količina nepotrebnog dodatnog šećera - kaže ona.

Kada smo bolesni i gubimo telesne tečnosti, znojem, povraćanjem ilidijarejom, gubimo i elektrolite, zbog čega je važno da unosimo veće količine tečnosti.

- I dalje možete piti limunadu - kaže Sidorenkov i dodaje:

- Ali čak i limunada napravljena od sveže ceđenih limuna ne daje značajnu količinu elektrolita koji su vam potrebni.

Da li vitamin C u limunadi može da pomogne u lečenju prehlade i gripa?

Postoje oprečni dokazi o tome da li vitamin C može zaista da podstakne imunološki sistem i odbrani ga od štetnih virusa i bakterija.

Međutim, metaanaliza devet kliničkih ispitivanja, objavljena u "BioMed Research International" otkrila je da je veća doza vitamina C, konzumirana na početku prehlade, smanjila trajanje bolesti i umanjila njene simptome.

Usprkos tome, dobrobiti vitamina C proizlaze iz svakodnevnog dugotrajnog uzimanja, a ne samo ako je netko već bolestan.

Zaključak

Samo zato što nema dokaza koji ukazuju na to da limunada može da lečiti grip, to ne znači da bi trebalo da je izbegavate. Naravno, kao i u svemu, umerenost je od presudnog značaja.

Američko Udruženje za srce preporučuje ženama da ne konzumiraju više od 25 grama dodatnog šećera dnevno, dok muškarcima ograničava unos na 36 grama.

Ako želite da izbegnete višak šećera, Sidorenkov preporučuje da sami napravite limunadu sa svežim limunom, umesto da je kupujete gotove, i da u nju ne dodajete šećer.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još