ISPUCALE I SUVE USNE: Kako da se brzo rešite ovog problema?

Ispucale i suve usne su uglavnom problem koji nastaje dolaskom hladnijeg vremena.

Pored toga što su estetski problem, ispucale usne i suva koža su i neprijatna pojava, koja boli, peče i, ukoliko se ne sanira pravilno, može dugo da se leči. U nastavku vam otkrivamo savete dermatologa kako ublažiti ovu pojavu.

Ispucale i suve usne – kako ih se rešiti

Izbegavajte određene preparate

Tokom perioda ispucalih usana, koristite balzame za usne, karmine i olovke koje neće iritirati kožu. Preporučuju se guste i hidratatntne formule koje će hraniti kožu usana i sprečiti isušivanje. Isto tako, u ovom periodu izbegavajte preparate za usne na bazi kamfora, eukaliptusa, mente, citrusa i cimeta. Ne koristite karmine s aromama i mirisima, kao i sjajeve, ruževe i balzame koji sadrže lanolin, fenol i salicilnu kiselinu.

Umesto toga koristite preparate na bazi ulja (ricinusovo, mineralno ili ulje semena konoplje), a možete korisiti i ši puter kao i balzame s zaštitom od UV zračenja.

Nanošenje balzama

Dok ste napolju, nanosite balzam (ulje ili ši puter) na minimum svaka dva sata. Tako ćete sprečiti dalje pucanje i sušenje kože usana.

Hidratacija

Pijte dovoljno vode. Ispucale usne su neretko i veoma suve, pa hidratacijom to možete sprečiti.

Nega usana

Nemojte gristi usne, čupkati ispucalu kožu i izbegavajte dodir s pljuvačkom. Iako vam deluje prirodno da suve usne nakvastite lizanjem, pljuvačka zapravo još više isušuje kožu.

Ovlaživač vazduha

Uložite u ovlaživač vazduha u domu, naročito tokom noći. Na taj način ćete sprečiti dodatno isušivanje i pucanje kože usana.

SAVET PLUS: Ukoliko vam je koža na usnama suva i ispucala duže od tri nedelje, vreme je da posetite dermatologa. U suprotnom, rizikujete da dobijete gljivičnu infekciju.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još