KONAČNO OTKRIVENO: Prvi slučaj koronavirusa u svetu – prodavačica sa pijace u Vuhanu

Prvi poznati pacijent oboleo od kovida-19 bila je prodavačica na pijaci u kineskom gradu Vuhanu, a ne računovođa koji nije imao nikakve veze sa pijacom, ali čiji je slučaj doprineo spekulacijama da je virus mogao da procuri iz laboratorije, tvrdi se u jednoj američkoj studiji.

Računovođa, za koga se smatralo da je prva osoba sa kovidom-19, izvestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decembra 2019, nekoliko dana kasnije nego što je prvobitno bilo poznato, rekao je u studiji Majkl Vorobi, šef ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu u Arizoni, a objavljeno je u časopisu "Sajens".

Zabunu je, međutim, izazvao problem sa zubima koji je imao 8. decembra, prenosi agencija "Rojters".

- Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kovida registrovanog kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je prodavačica morskih plodova najraniji poznati slučaj, sa početkom bolesti 11. decembra - navodi se u studiji.

Rečeno je da je većina ranih simptomatskih slučajeva bila povezana sa pijacom, posebno sa njenim zapadnim delom gde su rakunoliki psi bili u kavezu, što je pružilo snažne dokaze o tome da pandemija potiče sa pijace gde se prodaju žive životinje.

Ovogodišnja zajednička studija Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) odbacila je teoriju da je kovid-19 nastao u laboratoriji, navodeći da je najverovatnija hipoteza da je prešao na ljude prirodnim putem, verovatno putem trgovine divljim životinjama.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još