Loš učinak industrije − pad izvoza, deficit raste

Privredna situacija na početku godine ne izgleda baš dobro, a izgledi za industrijsku proizvodnju mogli bi se oceniti − neizvesnim, ocena je eksperata beogradskog Ekonomskog instituta okupljenih oko "Makroekonomskih analiza i trendova", uz upozorenje da bi i ovo mogla da bude još jedna izgubljena godina za vođenje racionalne, razumne, pa i razvojne ekonomske politike. Te nedoumice u ovom trenutku odnose se na neizvesnosti oko toga hoće li opstati sadašnja vlada i nećemo li, uz lokalne, imati i nove parlamentarne izbore, iako je većinsko opredeljenje građana na tek minulim predsedničkim izborima pozitivno ocenjeno sa stanovišta priliva kapitala, prvo onog po osnovu privatizacija i trgovanja na berzi, a onda i direktnih stranih investicija. 

Za ne baš dobre ekonomske prilike na jučerašnjoj prezentaciji najnovijeg broja MAT-a urednik Stojan Stamenković "okrivio" je loš učinak industrijske proizvodnje, koja lane nije dostigla ni stopu rasta od četiri odsto, čime su potvrđene ranije procene MAT-a, dok je još neizvesno da li će nakon decembarskog oporavka, kojim je zaustavljena redukcija iz druge polovine 2007, njena opadajuća tendencija prerasti u stagnaciju ili možda čak i rast. 

U svakom slučaju, najlošije u tom učinku jeste pad proizvodnje u prehrambenoj industriji, koja u ukupnoj učestvuje s petinom, dok ohrabruje rast na strani kapitalnih proizvoda, kao i činjenica da se menja i struktura izvora u kojima svoje učešće povećavaju upravo ovi kapitalni proizvodi. Stamenković smatra da je to rezultat i privatizacije, budući da je produkcija u tim privatizovanim firmama krenula put izvoza. Međutim, nesporno je takođe da je izvoz prešao u opadajuću tendenciju, dok je uvoz, iako unekoliko usporeniji, još na uzlaznom trendu. 

Posledica toga je, kako kaže Stamenković, stabilan rast trgovinskog deficita, koji je lane dostigao čak 6,9 milijardi evra. Kako je remont u "Ju-Es stilu" okončan i proizvodnja se uhodava, Stamenković procenjuje da će to u narednim mesecima pozitivno uticati na industrijsku proizvodnju, ali i izvoz. A sudeći po naplaćenom PDV−u, uvoz bi mogao ići sadašnjim trendom, mada njegov pad kod intermedijalnih prozvoda ne najavljuje očekivani oporavak proizvodnje. Stamenković je juče upozorio i na dalji rast zarada u javnom sektoru, kao i na ogroman budžetski deficit, napravljen u drugoj polovini 2007, insistirajući na neophodnom saglasnom delovanju fiskalne i monetarne politike.

("Pregled")

Pogledajte još