VLADA DONELA ODLUKU: U Holandiji zabranjeni vatrometi za doček Nove godine

Holandska vlada saopštila je da će drugu godinu zaredom zabraniti tradicionalne vatromete za doček Nove godine da se ne bi dodatno opterećivale bolnice zbog eventualnih povreda od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Holanđani u novogodišnjoj noći obično organizuju vatromete na ulicama ili baštama što je popularna praksa, ali često sa povredama.

- Kao i prošle godine, za Novu godinu biće zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava i organizovanje vatrometa - navodi se u saopštenju vlade.

Zabrana se odnosi na građane, dok će razne zajednice kao što su opštine moći da organizuju vatromete, ali jedino uz pomoć stručnjaka za pirotehniku.

Zabrana ima za cilj da se "izbegne dodatni pritisak" na zdravstvene ustanove i policiju koja obezbeđuje javni red, dodala je holandska vlada.

U Holandiji su od prošle nedelje ponovo na snazi strože mere protiv epidemije koronavirusa, koje će važiti do 4. decembra.

Barovi, restorani i prodavnice sa prehrambenom robom zatvaraju se u 20h, a radnje sa sekundarnim proizvodima dva sata ranije.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još