Guverner Centralne banke BiH otvara konferenciju “The Economist: Svijet u 2022.”

Kompanija Color Media Communications, u saradnji sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine i uz podršku Britanske ambasade u Bosne i Hercegovine i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, organizuje konferenciju koja će, pod nazivom „The Economist: Svijet u 2022.“, biti održana 9. decembra 2021. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Sarajevu.

Konferencija će okupiti vodeće ekonomske eksperte, privrednike i nosioce najviših javnih funkcija kao i predstavnike diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini. Događaj će sumirati tekuću godinu zaključcima o ekonomskom, poslovnom i političkom ambijentu Bosne i Hercegovine i otvoriti pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferenciju će otvoriti guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, dr Senad Softić koji je ovim povodom izjavio sledeće:

„Vremena u kojim živimo veoma su izazovna, u vreme kada se oporavljamo od jedne finansijske krize, svet je zahvatila druga kriza koju je prouzrokovala pandemija virusa Covid-19 i čije posledice su bez presedana. Međutim, svaka kriza, pa i ova, odlična je prilika za reforme. Tu se misli na reforme koje treba da imaju dugoročne pozitivne posledice na ekonomski rast i prosperitet. U slučaju Bosne i Hercegovine, ključna je implementacija opredeljenosti za sprovođenje strukturnih reformi. Svaka od njih, od reforme tržišta rada, preko uklanjanja barijera za snažniji priliv direktnih stranih investicija i jačanje privatnog sektora, snažnije usklađenosti sa regulativom glavnih trgovinskih partnera, prvenstveno EU, do jačanja javnih investicija, vodi ka snažnijem rastu produktivnosti, i snažnijem ekonomskom rastu. Stoga, pozdravljamo održavanje konferencije „The Economist: Svijet u 2022.“ i pokretanje istoimenog magazina u našoj zemlji, kao priliku koja će omogućiti analize, pitanja i odgovore na ono što nas očekuje u narednoj godini. Centralna banka Bosne i Hercegovine će, kao i do sada, nastaviti da izvršava sve svoje zakonske obaveze i na taj način pomaže stvaranje stabilnog ekonomskog okruženja kao nužnog preduslova za rast ekonomske aktivnosti u Bosni i Hercegovini.“

Više detalja o programu konferencije potražite na: www.svijetu2022.ba

Konferenciju su podržali: Centralna banka BiH, Britanska ambasada u BiH, Delegacija Europske Unije u BiHMinistarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, UNDP,  R&S, Ernst&Young,  Bosna Bank International i Sarajevo Business Forum, Sparkasse Bank BiH, Agencija za bankarstvo FBiH, BH Telecom.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.