Monopol dat za male pare

Sporazumom omogućeno oslobađanje od plaćanja PDV-a materijala, usluga i radova potrebnih za izgradnju gasovoda i skladišta gasa − a tu svojevrsnu subvenciju moraće da plate drugi.

Energetski sporazum s Rusijom za Srbiju je katastrofalan, jer je pored zastarele tehnologije NIS-a, prodat i monopol na našem tržištu i on će od potpisivanja ovog aranžmana biti zadržan najmanje dve godine. Što je još gore, ovim sporazumom je, u stvari, dosadašnji državni monopol zamenjen privatnim, koji je uvek lošiji od onog državnog. Osim toga, pored relativne vrednosti NIS-a, prodat je i čitav sistem njegovih pumpi, ali i koncesija na crpljenje nafte kod nas i sve ostalo. I sve to prodato za 400 miliona evra, izjavio je juče Stojan Stamenković u beogradskom Ekonomskom institutu, na redovnoj mesečnoj prezentaciji najnovijeg broja "Makroekonomskih analiza i trendova", podsećajući da je državni monopol na tržištu nafte i derivata kao privremena mera uveden još 2001. godine radi sprečavanja tobože poreske evazije. 

A neprihvatljivost ovakvog sporazuma i zbog veoma niske cene Stamenković je potkrepio sasvim konkretnom računicom: godišnje se crpi oko milion tona nafte, a cena barela je početkom godine bila i 100 dolara. U tom kontekstu, Stamenković je takođe konstatovao da će se veći deo preuzete investicione obaveze od najmanje 500 miliona evra, na koliko se obavezala ruska strana da će investirati u naredne četiri godine, moći da ispuni u stvari iz profita, bez ulaganja dodatnih sredstava. Osim toga, Stamenković je upozorio da bi vlada morala oprezno i s velikom rezervom da razmotri i odredbu sporazuma po kojoj će naša strana, osim dodele povoljnog carinskog i poreskog režima, razmotriti i mogućnost "da se materijali, usluge i radovi, neophodni za izgradnju gasovoda, skladišta gasa i Naftna industrija Srbije, oslobode plaćanja PDV-a do dostizanja njihove isplativosti". 

U suštini, ovde je reč o subvencijama, budući da će se izostali prihodi budžeta nadoknaditi iz drugih izvora, naglasio je Stamenković, precizirajući da će, dakle, PDV morati da plati neko drugi. Prema mišljenju saradnika Instituta Mahmuta Bušatlije, da problem bude veći, Srbija će ipak morati da se odluči između ovog aranžmana i Sporazuma o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope koji je već ratifikovan, a time se istovremeno obavezala da će ukinuti monopole u energetici.

("Pregled")

Pogledajte još