NOVE DEMOGRAFSKE MERE U SRBIJI: Za prvorođeno dete od 1. januara država daje 300.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas nove demografske mere, među kojima je prva povećanje finansijske podrške porodicama za prvorođeno dete sa 100.000 na 300.000 dinara.

Vučić je, na konferenciji za medije, kazao da su dogovorene mere kojim treba da se podstakne natalitet u Srbiji, jer polako nestajemo kao nacija, sve nas je manje, a podaci govore da je stopa rodnosti tek nešto više od 1,5, a potrebno je za prostu reprodukciju 2,15.

Svi svetski stručnjaci razmišljaju decenijama o tom problemu, dodao je on, ukazujući da su bogate zemlje rešavale taj problem imigracionim tokovima, ali bez obzira što su 50 godina uspešno rešavali to pitanje na taj način, danas se ponovo suočavaju sa mukama kako da obezbede dodatnu radnu snagu, prežive kao nacija i države budu prosperitetne.

- Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak zavisiće koliko ćemo uspeti da boljim merama obezbedimo napredak naše nacije - objasnio je on, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da je dogovoreno, bez obzira što je budžet u Skupštini usvojen, da od 1. janura svako prvorođeno dete umesto 100.000 dobije od države 300.000 dinara.

To je, kaže, prva mera kojom treba da se podstaknu majke na rađanje, a ona će biti kombinovana sa mnogo drugih mera.

Što se tiče drugog i trećeg deteta, Vučić je podsetio da je do sada važilo pravilo da za drugo dete sledi pomoć od dve godine po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mesečno.

- Radimo na merama za drugo dete posebno, to će biti značajno uvećano, jer je to neka vrsta prelomnice - rekao je Vučić.

Ukazao je da mnogi zbog stamnbenog prostora, ali i karijere ne odlučuju da rađaju drugo dete, pa će država pojačanim merama da ih na to podstakne.

- Pošto danas majke rađaju prvo dete u 30 godini, moramo da pokušamo, jer time gubimo celu generaciju, da motivišemo studente, mlade žene i muškarce da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26. godine života a medicinski do 28. godine. Time dobijamo da ne moraju da pauziraju zbog rođenja deteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine - objasnio je Vučić.

Kazao je da se razgovara i o drugim merama, a najvažnija je pomoć u kupovini stana.

- Tu meru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon, sa ciljem motivisanja mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40. u kući sa roditeljima mali su izgledi da zasnuju porodicu - rekao je on.

Vučić je ukazao da samo mera povećanja pomoći za prvorođeno dete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 milion evra na godišnjem nivou.

Međutum, ističe da su to mere koje će treba da podstaknu natalitet što je važno za državu i naciju.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još