Etnology Fest 2021 - Održivost i kontinuirana veza tradicije i modernog

Pod pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, u Beogradu će se, od 25. do 27. novembra, održati 5. Etnology Fest - međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta.

Autor festivala Goga Grubješić je Etnology Fest postavila kao trodnevni, etnom inspirisan kulturni događaj na kojem će se kroz različite forme izražavanja - modne revije, izložbu, bazar i panel i ove godine ukazati na značaj, važnost i bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i njenih gostiju.

Ove godine, specijalni naglasak biće stavljen na tradicionalne zanatske veštine i ručni rad te njegovu održivost i kontinuiranu prisutnost u današnjem društvu kroz savremenu umetnost.

Prvi dan - svečano otvaranje, 25. novembra, pripada Srbiji, koja će se predstaviti ekskluzivnom modnom revijom „Moja zemlja – Moja inspiracija“ gde će 20 vrhunskih domaćih dizajnera dati svoj modni odgovor na temu inspiracije našim tradicionalnim motivima.

To su: Tanja Nikolić Čičanović, Dejana Momčilović, Bata Spasojević, Marijana Andrić- Maridruna, Saša Milojković, Sonja Krstić, Aleksandar Zabunović, Katarina Stevanović, Ljiljana Joksimović - Mutić, Ivanka Jevtović, Ivana Najdanović, David Van de Kamp, Jelena Blečić, Nevena Ivanović - Neo Design, Ana Ljubinković, Igor Todorović i Jelena Malešević.

Drugi dan, 26. novembar, pripada zemlji koja je u fokusu ovogodišnjeg festivala, a to je Gruzija, s kojom Republika Srbija više od 25 godina ima diplomatske odnose.

Gruzija će našoj javnosti predstaviti tri izuzetna modna dizajnera, koji za svoje kreacije imaju gruzijske tradicionalne kostime kao inspiraciju. To su: „Papanaki brend” i dizajnerski duo, kojeg čine plesači Nino Chkonia i Giorgi Kalmakhalidze, „Chatsma” concept store i dizajnerka Mado Romanadze i dizajnerska zvezda u velikom usponu Lasha Devdariani.

Pored jedinstvene modne revije, Kancelarija Ambasade Gruzije će na specijalnom Bazaru u TC Galerija izložiti i predstaviti ručno rađenu i oslikanu keramiku, originalni nakit i stolnjake. Sva tri kulturna izraza su uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Treći dan, 27. novembar, rezervisan je za panel i temu „Održivost tradicionalnih zanata u savremenoj modi”, na kojem će umetnici tradicionalnih zanata i modni dizajneri, pokušati da daju odgovor, kako da se njihova međusobna saradnja unapredi i kako jedna tako delikatna veština, kao što je ručni rad dobije na pravoj vrednosti i kod nas.

Na ove teme, svoje viđenje izneće panelisti:

  • Jovanka Šovljanski - predsednica udruženja „Gorocvet“ iz Inđije, čuvenog po veštini tehnika veza i zlatoveza, članica Etno Mreže,
  • David Matić - Van de Kamp iz Sokobanje - multitalentovani umetnik tehnika pletenje, tkanja i veza,
  • Mira Kovačev - predsednica udruženja žena „Staparke” iz Stapara, pored Sombora, poznatog po jedinstvenoj izradi i tkanja tepiha sa ružama,
  • Olivera Milinković, pletilja sa Zlatibora, plete za Maridruna brend,
  • Igor Todorović - modni dizajner,
  • Sonja Krstić - modni dizajner,
  • Saša Milojković - modni dizajner,
  • Ivana Najdanović - modni dizajner,
  • Mado Romanadze - Tbilisi, Gruzija, dizajner i suvlasnik concept store „Chatsma“.

Moderator: Jelena Matić, ekspert panela za održivi razvoj.

U sklopu festivala, svakodnevno od 17 do 20 h u TC Galerija, na prvom spratu, biće organizovan i Bazar, gde će publika moći da razgleda i kupi deo autentičnih srpskih i gruzijskih proizvoda, ovogodišnjih učesnika Etnology Festa.

Mesto održavanja Etnology Festa: Galerija, prvi sprat, Bulevar Vilsona Vudroa 12.

Ulaz samo uz pozivnice.

Foto: Promo

Pogledajte još