Cigarete moraju da poskupe

Srbi puše najjeftinije paklice u Evropi i neophodna je korekcija cena zbog usklađivanja s tržištem EU − istakao je Heren.

Poskupljenje cigareta i proizvoda od duvana u Srbiji je neizbežno i ne bi ugrozilo poslovanje i razvojni trend duvanske industrije na ovom tržištu, istakao je juče Luis Heren, generalni menadžer kompanije "Britiš amerikan tobako" za Srbiju. Heren ocenjuje da postoje tri ključna aspekta korekcije cena - prvi je to što građani Srbije konzumiraju najjeftinije paklice u Evropi, što za posledicu ima ilegalni transfer i prodaju na okolnim tržištima. Ne treba pri tom da se zanemari činjenica da se nijedan proizvođač ne želi odreći ni milimetra osvojenog tržišnog prostora. 

Iako su izdvajanja za državu visoka, oko 30 odsto od prodajne cene, skuplji duvanski proizvodi uticali bi na još veće punjenje državne kase. Izgleda kontradiktorno, ali najviše koristi od poskupljenja imali bi sami pušači, jer postoje neoborivi dokazi da veća cene utiče na smanjeno konzumiranje duvana. Ovu meru bi, siguran sam, pozdravile i zdravstvene vlasti i lekari koji se suočavanju sa drastičnim posledicama rizika od pušenja, istakao je Heren prilikom jučerašnjeg razgovora s polaznicima naprednih kurseva engleskog jezika, koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala u Beogradu. Predavanje je održano u okviru javnog časa, isključivo na engleskom jeziku, za polaznike u organizaciji NSZ i specijalizovane školske ustanove IH (Internešenal haus) "Silabus". Stručnom obukom srednjeg i višeg nivoa znanja engleskog jezika obuhvaćeno je 184 nezaposlenih, a dodatno obrazovanje pomaže u bržem zapošljavanju, jer sve više inostranih kompanija traži obavezno poznavanje ovog jezika. 

BAT Srbija danas zapošljava oko 500 radnika. Nakon kupovine Duvanske industrije Vranje 2003. godine godišnja proizvodnja iznosi oko pet miliona cigareta, među kojima su i marke "danhil", "kent", "laki strajk", "pal mal", "vajsroj" i "voug". Učešće na srpskom tržištu iznosi 22 odsto, s ciljem da kompanija postane lider, ne samo po prodaji već i po produktivnosti, unapređenju kvaliteta i saradnje s proizvođačima duvana, farmerima i lokalnim kompanijama. Postoje planovi razvoja i prijema novih kadrova, pre svega menadžera, naveo je Heren i dodao da je jedan uslova za prijem odlično poznavanje engleskog jezika. Inače, poslovanje BAT-a u Srbiji odvija se po sličnim standardima kao Nemačkoj, Brazilu ili bilo kojoj drugoj zemlji.

("Pregled")

Pogledajte još