UKUSNE I ZDRAVE: Suve smokve - hrana koja leči

Suvog voća setimo se uglavnom zimi i tokom posta, što je nepravdeno s obzirom na to da su suve smokve veoma zdrave i hranjive.

Malo je poznato da suve smokve sadrže više kalcijuma od kravljeg mleka, ali i da imaju pet puta više kalorija od svežeg ploda, pa su potencijalna opasnost za vitku liniju ako preterujete.

Suve smokve su savršena užina zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrže, a koji nam u trenu vraćaju izgubljenu energiju. Grickanje ovih plodova rešiće vas nervoze i nesanice, poboljšati pamćenje i koncentraciju jer pozitivno stimuliše rad ćelija i podstiče razmenu materija u mozgu.

Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalijuma niveliše krvni pritisak.

Suve smokve su borac protiv osteoporoze i svega desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak koštanog tkiva. Suva smokva usporava stranje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidantima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga. Ipak, sa konzumiranjem suvih smokava trebalo bi da budu oprezni dijabetičari.

U kulinarstvu se mogu koristiti u salatama, kao i u sosovima uz divljač, a o kolačima i džemovima da ne pričamo.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Izvor: Lifepressmagazin.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još