Za "Cer" − 80 miliona dinara

Agencija za privatizaciju objavila je juče javni poziv za aukcijsku prodaju 28 srpskih firmi, koja bi trebalo da bude 7. marta, a rok za prijavljivanje potencijalnih kupaca je 28. februar. Ukoliko bude zainteresovanih kupaca najveću početnu cenu od oko 79,8 miliona dinara, trebalo bi da ima čačanski "Cer", preduzeće koje se bavi proizvodnjom rashladne i ventilacione opreme. Potencijalni kupac u ovu firmu, čija je procenjena vrednost 70 odsto kapitala koji se prodaje oko šest miliona evra, trebalo bi da uloži 18 miliona dinara. Među firmama koje će početkom marta tražiti kupca je i "Zastava auto delovi" u Raškoj, čiji je kapital procenjen na bezmalo 3,6 miliona evra, a početna cena na aukciji je oko 59 miliona dinara, s tim što kupac treba da uloži još 11,9 miliona dinara. U ovom preduzeću, koje poseduje tri proizvodna pogona, novu proizvodnu halu, tri magacina i skladište mazuta, zaposleno je 95 radnika. 

Za Tekstilnu industriju TIG u Grdelici, koja se bavi proizvodnjom pamučnih tkanina, početna cena na aukciji trebalo bi da bude oko 29 miliona dinara, ali duplo više, tačnije oko 61,9 milion dinara kupac bi trebalo da investira. Još jedna tekstilna firma s juga Srbije takođe će se naći na aukcijskoj prodaji, a reč je o leskovačkoj "Sintetici", čija će početna cena biti oko 25,7 miliona dinara, s tim što kupac treba da uloži još najmanje oko sedam miliona dinara. Početna cena za MIN-ov "Inženjering" čiji je kapital procenjen na oko milion i po evra, trebalo bi da bude bezmalo 24,9 miliona dinara. Onaj ko kupi ovu firmu sa 74 zaposlena, od kojih 40 ima visoku stručnu spremu, moraće da investira oko 6,6 miliona dinara. Ova firma koristi 958 metara kvadratnih državnog zemljišta i ima poslovnu zgradu na oko 1.700 kvadratnih metara, još jednu, manju i laboratoriju. 

Za "Krušik − Tekstilne mašine" u Valjevu početna cena treba da bude 13,4 miliona, a minimalna investicija znatno veća − 34,2 miliona dinara. Ei Sova, preduzeće za namensku proizvodnju na aukciji bi trebalo da ima početnu cenu od 13,3 miliona dinara, dok za investicije kupac treba da obezbedi 204.000, a Preduzeće za namensku TV tehniku Ei prodavaće se po početnoj ceni od sedam miliona dinara. Na aukciji će se naći još i Radio TV Ćuprija, Radio Surdulica, "Novogradnja" u Vranju, negotinski "Papir servis", beogradski "Inex Security International", "Inženjering", preduzeće za projektovanje, obrazovanje i promet, "Beokončar", "Agora" Kosovoprojekta i "Gazela", zatim šabački "Farmakoop", pirotski "Termomont", Mašinska radionica "Vina" u Vini, Radnički univerzitet Slobodan Jović u Kučevu, Narodni univerzitet Jagodina, "Crveni signal" u Kikindi, Poljoprivredno preduzeće "Koceljeva", "Jezero turs“ u Velikoj Gradiški, Preduzeće za konsalting, projektovanje i inženjering "Kruševac" i "TSF marketing", preduzeće za proizvodnju, promet i usluuge u Trsteniku koje jedino ima usisivač, aparat za gašenje i telefon. 

Agencija za privatizaciju saopštila je juče i da javni tender za specijalizovano zavarivačko privredno društvo "Zavarivač" iz Vranja nije uspeo jer nije bilo pristiglih ponuda za kupovinu kapitala tog društva. Na tenderu je ponuđeno 40,2 odsto ukupnog kapitala društva "Zavarivač" − 31.066 akcija nominalne vrednosti 3.000,00 dinara, u vlasništvu Akcijskog fonda i Fonda PIO. Kako je navedeno u saopštenju, tendersku dokumentaciju otkupio je jedan od učesnika na tenderu austrijsko preduzeće "Palfinger Servis i Betajligung".

("Pregled")

Pogledajte još