Nedelja hvarske kuhinje

Ostrvo Hvar privući će vas mirisom lavande, ugodnom mediteranskom klimom i najvećim brojem sunčanih dana u godini, a hotel "Zlatnik", u mirnom delu Zemuna, opojnim mirisom hvarske kuhinje, od 1. do 8. februara. Kuhinja hrvatske obale je mediteranska, a zasniva se na ribi i plodovima mora, grožđu i vinu, maslinovom ulju, samoniklom bilju i mirisnim začinima.

Već drugu godinu zaredom gostujući kuvari iz Hrvatske mame vaša čula ukusa i mirisa, a svojom maštom i umećem spremanja mediteranskih specijaliteta teraju vas da poližete prste, ali i obavezno dođete sledeće godine. Svetski poznati kuvar Zlatko Marinović, inače glavni kuvar i vlasnik restorana “Noštrom” u Splitu, zlatni je kuvar Hrvatske, profesor na hrvatskoj gastronomskoj akademiji i predstavnik hrvatske gastronomije u svetu, a ekskluzivno za portal Nadlanu.com otkriva čime će nas sve obradovati:

- Veoma sam počastvovan što mogu da spremam dalmatinske specijalitete Beograđanima. Prošle godine smo gostovali četiri dana ovde i to je bila prava ludnica, nismo mogli sve zainteresovane da primimo i ugostimo, pa zato sada ostajemo osam dana, a dolaziću uvek kada me pozovu. Ja sam ovde došao više kao prijatelj, poveo sam i ženu, koja mi je glavna pomoćnica, a pomaže mi i Antonio Patak sa Hvara. Za početak sam spremio ledeno predjelo koje sadrži marinirane inćune, marinadu od morskog psa, riblje paštete, marinirane repove od kozica, salatu od hobotnice i ostale đakonije.

Domaćini u hotelu "Zlatnik" potrudili su se i nabavili najbolju ribu, koja je pre nekoliko dana stigla s Jadranskog mora, svih mogućih vrsta i u velikim količinama, tako da su i sami kuvari bili prijatno iznenađeni. Jela se kuvaju svaki dan, a za glavno jelo preporučuju crni i beli rižoto, škampe, lignje, medaljone i još mnogo toga. Ipak, neće sve da otkrivaju, jer je poenta, kako kažu, doći nekoliko puta i probati što više jela. Ako niste sigurni za šta da se odlučite, za to će se pobrinuti šestočlana ekipa zadužena da vam preko stomaka vrati osmeh na lice.

Za desert spremaju već tradicionalni krem od zaprženih badema, za koje je zadužen pravi majstor - Zlatkova lepša polovina. Uz sve ovo, naravno, idu najbolja dalmatinska opora vina “zlatni plavac”, “prošek”, “Ivan Dolac”…

Ono što je bitno da znate - za pripremanje ribe važe tri pravila: prvo - da je živa, drugo - da ste prijatelji i treće - da je najbolja ako su poštovana prva dva pravila.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još