VEĆE MOGUĆNOSTI ZA PRINOVU PUTEM VANTELESNE OPLODNJE: U Srbiji uvedene tri nove mere za podsticaj rađanja

Parovi u kojima muški partner zbog nekog oboljenja nema spermatozoide, a prethodno ima zamrznut materijal, sada će imati pravo da o trošku države idu na vantelesnu oplodnju, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je to rekla gostujući na televiziji "Tanjug", gde je govorila o novim merama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kao podsticaj rađanju, a koje se odnose na vantelesnu oplodnju.

Kako je pojasnila, prva mera je za parove gde muški partner ima azospermiju, odnosno nema spermatozoide jer ima neko oboljenje, na primer neki tumor, a prethodno ima zamrznut materijal.

- Sada će i oni imati pravo da o trošku države idu na vantelesnu oplodnju. Do sada to pravo nije postojalo. Ovo je jako značajno i možda podsticaj mladima da počnu da razmišljaju da koliko god su mladi i zdravi nikada se ne zna šta može da se desi i da razmišljaju o mogućnosti zamrzavanja svog materijala - rekla je Škodrić.

Drugo pravo, navela je, odnosi se na parove koji su prirodnim putem dobili dete, a iz nekog razloga ne mogu da dobiju drugo što se, podsetila je, zove sekundarni sterilitet.

- Oni do sada o trošku države nisu imali pravo, a sada se planira da se i njima omogući besplatna vantelesna oplodnja, kada je u pitanju drugo dete. Na primer, imamo slučajeve gde jedan partner ima dete sa prethodnim partnerom, a sa sadašnjim partnerom ne može da ima dete i u tim slučajevima se to vodi kao drugo dete, do sada nisu imali pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju, a sada će imati - rekla je Škodrić.

Kako je dodala, treće pravo odnosi se na neograničen broj vantelesnih i zamrznutih embriona za prvo dete.

- Do sada ste za prvo dete mogli da imate o trošku države tri pokušaja iz zamrznutih embriona - podsetila je Škodrić.

Navela je da je 2006. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje prvi put uveo o trošku države vantelesnu oplodnju i to ženama do 38. godine, jedan pokušaj, a da su do 2018. godine ta prava postepeno proširivana.

Kako je dodala, od 38 proširena su na 42 godine, a broj pokušaja je sa jednog o trošku države proširen na tri.

- Značajna prava su doneta 2018. i 2019. godine u smislu proširenja. Tada je omogućeno da se broj pokušaja proširi na još tri i prvi put je uvedeno besplatno zamrzavanje embriona. Takođe, prvi put je 2018. godine uvedeno da oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne oplodnje mogu da apliciraju državi i za drugo dete - rekla je Škodrić.

Kako je dodala, trenutna situacije je takva da žena može da aplicira sa navršene 43 godine.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još