NAGLO PODIŽU NIVO ŠEĆERA U KRVI: Koju hranu osobe sa dijabetesom ne bi trebalo da konzumiraju?

Dijabetes je hronična bolest koja se širi celim svetom, među odraslima, ali i među decom. Osobe kojima je dijagnostikovan dijabetes trebalo bi više pažnje da obrate na ono što konzumiraju, jer određene namirnice mogu prilično da podignu nivo šećera u krvi.

Nekontrolisani dijabetes može da dovede do zdravstvenih komplikacija, kao što su bolesti bubrega, slepilo, problemi sa srcem i brojne druge probleme.

Konzumiranje određene hrane moglo bi da poveća nivo šećera u krvi, podsakne upalne procese i poveća rizik za razvoj različitih bolesti.

Upravo zbog toga, osobe sa dijabetesom bi trebalo da izbegavaju pojedine namirnice.

Zaslađeni napici

Zaslađeni napici loši su za svakoga jer su puni ugljenih hidrata gotovo nikakve nutritivne vrednosti i prepuni su dodatnog šećera.

Trans masne kiseline

Veštačke trans masne kiseline izuzetno su nezdrave. U njih se dodaju različiti stabilizatori. Margarin i smrznuta gotova jela iz prodavnica su ih prepuna.

Beli hleb, testenina, pirinač

Ova hrana bogata je procesuiranim ugljenim hidratima, koji značajno mogu da povećaju šećer u krvi kod pacijenata koji imaju dijabetes tipa 1 i 2.

Zaslađene pahuljice

Ovakva hrana čest je doručak mnogih, ali je veoma loš izbor za obolele od dijabetesa. Većina kupovnih pahuljica su visoko prerađene i sadrže previše ugljenih hidrata bez značajne nutritivne vrednosti.

Kupovne grickalice

Većina ih je puna loših ugljenih hidrata i presoljene su. Niskokaloričan obrok sa povrćem ipak je bolja opcija.

Ceđeni sokovi

Oni naglo podižu nivo šećera u krvi, a neki imaju više ugljenih hidrata i šećera nego gazirana pića.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još