Akcije javnih preduzeća umesto bezvrednih

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da će za besplatne akcije javnih preduzeća moći da se prijave i građani koji su do sada u privatizacijama dobili bezvredne akcije. Dinkić je novinarima rekao da će biti donet podzakonski akt kojim će to biti regulisano, a uslov je da se građani pismenim putem kod Agencije za privatizaciju Srbije odreknu tih akcija, koje do sada nisu iskoristili. 

- Pravnici smatraju da je dovoljan podzakonski akt i da nije potrebna promena zakona - rekao je Dinkić. Podzakonski akt može da donese Vlada Srbije i nije potrebno usvajanje u Skupštini. On je najavio da će pokušati da podzakonskim aktom reše i status poslovno nesposobnih lica. Dinkić je najavio i da će za mesec dana biti objavljeni prvi tenderi za izbor finansijskih privatizacionih savetnika za organizovanje inicijalne ponude na berzi za Telekom, Aerodrom, "Galeniku" i EPS. 

- Veliki je interes najvećih investicionih banaka i mi ćemo raspisati izuzetno stroge kriterijume, jer želimo da svaka od ovih transakcija bude što uspešnija - rekao je on. Dinkić je dodao da se akcije tih preduzeća neće kotirati samo na Beogradskoj berzi, već će inicijalno izaći i na Londonsku, a možda i na neke druge svetske berze. 

Dinkić je najavio da će od ponedeljka, 11. februara, na sajtu Agencije za privatizaciju (www.priv.yu) biti postavljen pretraživač, koji će građanima omogućiti da unošenjem imena, prezimena i matičnog broja provere da li imaju pravo na besplatne akcije. Ukoliko građani nemaju Internet kod kuće, mogu da pozovu kol centar, čije će službenici uraditi to umesto njih, rekao je on. On je rekao da se do sada za besplatne akcije prijavilo 1.330 radnika Naftne industrije Srbije i 675 radnika "Jata", a da je za 10 dana prijavljeno blizu milion građana, dodajući da bi ovim tempom svi mogli da se prijave za dva meseca. Kako je rekao, građani koji su se greškom prijavili na dva mesta, odnosno i kao građani i kao zaposleni u javnim preduzećima, moći će do 31. jula da se s jednog mesta odjave. 

- Moraće kod Agencije za privatizaciju da pismeno saopšte da od jedne prijave odustaju - rekao je Dinkić. 

Dinkić je apelovao na penzionere EPS−a da do 15. marta ne idu u Fond za penzijsko osiguranje po potvrde o godinama radnog staža, kako se ne bi stvarale gužve, a još ima vremena do početka njihovog prijavljivanja, 31. maja. On je najavio da će, kada počne prijavljivanje radnika EPS-a, biti otvorena još dva šaltera u Obrenovcu i Lazarevcu, jer je procena da će se tamo prijaviti oko 30.000 ljudi. Za besplatnu podelu su, za sada, predviđene akcije šest javnih preduzeća - NIS-a, EPS-a, "Jata", Telekoma, "Galenike" i Aerodroma "Nikola Tesla". Sadašnjim i bivšim radnicima tih preduzeća za prijavu su potrebne fotokopije lične karte i radne knjižice, uverenje o državljanstvu i potvrda o ostvarenim godinama staža u javnom preduzeću. 

Procenjuje se da će se oko 150.000 penzionera, bivših i sadašnjih radnika javnih preduzeće, prijaviti za besplatne akcije tih preduzeća. Prvi se prijavljuju radnici NIS-a i "Jata", od 28. januara do 31. marta, zatim Telekoma i Aerodroma "Nikola Tesla", od 31. marta do 31. maja, a na kraju, od 31. maja do 31. jula, "Galenike" i EPS−a.

("Pregled")

Pogledajte još