Manje radnika, više robe

U industriji Srbije iz godine u godinu smanjuje se broj zaposlenih i verovatno po tom osnovu, što je i ekonomski logično, raste produktivnost. Tako je bilo i prošle godine − potvrdili su najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku iz kojih se vidi da je lane u odnosu na prethodnu godinu broj zaposlenih u industriji manji oko osam odsto, a istovremeno je produktivnost povećana bezmalo 13, tačnije 12,9 odsto. 

Prošle godine jedino je oko tri odsto porastao broj zaposlenih u sektoru vađenje ruda i kamena, pa je u njemu i produktivnost bila čak 12,7 odsto manja nego prethodne godine. Istovremeno, u prerađivačkoj industriji smanjen je broj zaposlenih bezmalo 10 odsto, dok je produktivnost povećana 15,7 odsto. U proizvodnji i distribuciji električne energije, gasa i vode broj zaposlenih smanjen je za 1,6 odsto, a produktivnost je veća četiri i po odsto. Kada je reč o prerađivačkoj industriji, prošle godine broj zaposlenih porastao je samo u proizvodnji kancelarijskih i računskih mašina, i to čak 24,4 odsto, reciklaži − devet, proizvodnih ostalih saobraćajnih sredstava − pet i duvanskih proizvoda - skromnih 1,1 odsto, a u preostalih 19 broj zaposlenih je smanjen, i to najviše u proizvodnji radio, TV i komunikacione opreme − čak 25,4 odsto, a pri tom je u svim ovim industrijama porasla produktivnost, najviše u proizvodnji od drveta i plute, osim nameštaja − čak 40 odsto. 

Produktivnost je povećana i u proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava - čak oko 27 odsto, iako je istovremeno porastao i broj zaposlenih, a slično se dogodilo i u reciklaži, gde je produktivnost porasla 13,5 odsto. Za razliku od njih, u proizvodnji duvanskih proizvoda, gde je neznatno povećan broj zaposlenih − produktivnost je pala tri i po odsto i u proizvodnji kancelarijskih i računskih mašina u kojoj je pad produktivnosti bio mnogo dramatičniji − čak 26,3 odsto.

("Pregled")

Pogledajte još